Naslovnica Slovenija Zima se bliža, planinske koče zapirajo, previdnost nikoli ni odveč

Zima se bliža, planinske koče zapirajo, previdnost nikoli ni odveč

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub nenavadno visokim temperaturam za ta letni čas, so oktobra planinske koče v visokogorju že zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas. Planinska zveza zato opozarja na pozornost pri načrtovanju ture, pa tudi vremensko napoved je potrebno pred obiskom gora dobro preveriti in se na pot podati spravo opremo.

Trenutno že zaprti Pogačnikov dom na Kriških podih se ponaša z novim sistemom oskrbe z električno energijo, ki v celoti temelji na izkoriščanju sonca in vetra (foto: Dušan Prašnikar/PZS)

 

Planinska zveza Slovenije (PZS) je sporočila, da so visokogorske koče v Julijskih Alpah (z izjemo oskrbovanega Doma na Komni, ki je odprt skozi vso leto), že vse zaprle svoja vrata. Planinci lahko na zavetje in prenočišče računajo le še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih. Jeseni in pozimi ostajajo odprti še Planinski dom Tamar v Julijcih, Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah in Valvasorjev dom pod Stolom v Karavankah.

Prav tako so še naprej odprte mnoge nižje ležeče koče po Sloveniji, medtem ko so druge prešle na jesensko-zimski delovni čas, tako da delujejo le ob koncu tedna in ob praznikih. Obstajata pa tudi dve izjemi in sicer bosta zaradi obnovitvenih novembra zaprti Blejska koča na Lipanci in Erjavčeva koča na Vršiču, ki pa naj bi bili po koncu del kasneje v zimi odprti vse dni med tednom. V PZS poudarjajo, da je prav zaradi tega obdobja prehoda na zimske pogoje potrebno toliko večjo pozornost nameniti načrtovanju ture.

“Številne koče nam v jesenskem in zimskem času ne bodo nudile toplih obrokov, možnosti dopolnitve zaloge tekočine, varne strehe nad glavo … Vse to pomeni, da moramo imeti v nahrbtniku poleg osnovne planinske opreme dodatna topla oblačila, zaščito pred vetrom in dežjem, alu-folijo ali veliko črno vrečo, ki nas varuje pred podhladitvijo, ter več tople brezalkoholne tekočine in hrane. Jeseni so krajši tudi dnevi in tema nas bo ujela že nekje med peto in šesto uro popoldne.

Čelna svetilka je obvezna, poskrbite tudi za polne baterije,” toplo priporoča gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS koce.pzs.si. Sicer Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki vodijo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, slovenske gore pa letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.