Naslovnica Kronika Že dobro znana slovenska združba je tobak švercala tudi v Francijo

Že dobro znana slovenska združba je tobak švercala tudi v Francijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski preiskovalni organi so ob sodelovanju francoskih kolegov razkrili mednarodno hudodelsko združbo, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski uniji, osrednji cilj pa je bilo francosko tržišče.
Že dobro znana slovenska združba je tobak švercala tudi v Francijo

Delavci FURS-a, policisti in predstavnik Europola med preverjanjem vsebine zabojev (foto: polcija.si)

Slovenska Policija in Finančna uprava (FURS) sta ob sodelovanju francoskih kolegov in Europola izpeljali eno od najbolj obsežnih akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej. Zasegli so več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 9 ton drobno rezanega tobaka, stroje in drug material za nezakonito proizvodnjo tobačnih izdelkov.

Francoski varnostni organi so že leta 2020 pričeli preiskovati mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske v Francijo dostavljala ponarejene cigarete. Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri tovore cigaret v skupni teži 30 ton pripeljali Slovenci s tovornimi vozili slovenskih podjetij. Zato so se Francozi povezali s slovenskimi preiskovalnimi organi, ki so prevzeli nadaljnje aktivnosti.

Te dni so bile tako izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana. Pri preiskavah na terenu je sodelovalo večje število policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav, predstavnikov FURS-a, predstavniki francoskih varnostnih in pravosodnih organov ter tudi predstavnik Europola.

»V skupni preiskavi zoper hudodelsko združbo sta Policija in FURS 25. januarja 2022 po prvih podatkih zasegla več kot 26 ton tobaka. Poleg več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot 9 ton drobno rezanega tobaka smo zasegli še 29 milijonov filtrov za cigarete, dva stroja za drobno rezanje tobaka, stroj za drobljenje tobačnih listov, stroj za izdelavo cigaret, 10 ton cigaretnih škatel, en viličar ter elektronske naprave in dokumentacijo,« sporočajo s Policije.

Preiskali so dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov, na podlagi evropskega naloga za prijetje sta bila v Sloveniji in na Hrvaškem prijeta tudi dva člana te tihotapske združbe. Storilci bi državo oškodovali za 6,8 milijona, zaslužili pa 11,6 milijona evrov. Slovenski organi pa tudi brez informacij iz Francije najbrž ne bi imeli pretežkega dela z iskanjem osumljencev za tihotapljenje tobaka.

Delavci FURS so namreč isti hudodelski združbi že v mesecu novembru lanskega leta zasegli skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka. V manj kot v treh mesecih so tako slovenski kriminalci ostali brez približno 39 ton ilegalnega tobaka in tobačnih izdelkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.