Naslovnica Kronika Povratek smrtonosne ebole

Povratek smrtonosne ebole

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz Zahodne Afrike spet prihajajo  novice o širjenju smrtonosne okužbe z ebolo. Za razliko od koronavirusa je ebola že dolgo let znana  okužba, zato so jo tudi tokrat hitro zaznali in že ob prvih smrtnih primerih zagnali splošni alarm.
Število smrtnih žrtev je v Afriki zaradi slabih zdravstvenih razmer pogosto še precej večje (foto: MZZ/gov.si)

Najprej velja spomniti, da je za ebolo je v zadnji in obenem največji epidemiji med leti 2013 in 2016 v treh državah Afrike – v Sierra Leoneju, Liberiji in Gvineji – zbolelo nekaj več kot 28.000 ljudi, nekaj manj kot polovica obolelih pa je potem tudi umrla. Ebola je sicer virusna  hemoragična mrzlica, ki so jo doslej zaznali le v predelih podsaharske in zahodne Afrike, vendar pa je zaradi stopnje smrtnosti precej bolj nevarna od koronavirusa.

Gvineja je bila prva država Zahodne Afrike, v kateri so zaznali nove primere okužbe s smrtonosno ebolo in tudi prve smrtne primere, zato se tam že pripravljajo na novo razglasitev izrednih zdravstvenih razmer. Podobno je predsednik Liberije (sicer slavni bivši nogometaš) George Weah hitro reagiral in že po prvih novicah o novem izbruhu ebole v Gvineji javno opozoril vse prebivalstvo in še posebej medicinske službe svoje države, kaj se utegne zgoditi.

Hitro je reagirala tudi Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO), ki je že obljubila, da bo na področja, kjer so zaznali nove okužbe, po nekaj letih ponovno poslala vso potrebno pomoč. Sicer naj bi se okužbe začele širiti 1. februarja, ko so se v gvinejskem kraju Gouecke, ki se nahaja blizu liberijske meje, kasneje oboleli ljudje udeležili  pogreba sokrajana.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.