Naslovnica Slovenija Zaradi velike nevarnosti plazov tokrat odsvetujejo obisk gora

Zaradi velike nevarnosti plazov tokrat odsvetujejo obisk gora

Avtor: Spletno Uredništvo

V zadnjih dneh se je stopnja nevarnosti snežnih plazov v slovenskih gorah vidno povzpela. Novozapadli sneg in spremembe temperatur botrujejo k temu, da Planska zveza Slovenije tokrat planincem celo odsvetuje obisk visokogorja.

Zaradi velike nevarnosti plazov tokrat odsvetujejo obisk goraPZS svetuje, da tokrat planinci ostanejo doma ali vsaj izberejo nižje ležeče cilje (foto: Manca Orgin/PZS)

 

Agencija RS za okolje Republike Slovenije (ARSO) je na svojem spletnem mestu ozoroma na podstrani ‘Snežne razmere in nevarnosti plazov’ objavila uradno obvestilo, da je trenutno nevarnost plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov znatna, oziroma tretje stopnje (na petstopenjski lestvici). V nižjih legah, kjer je še dovolj novega snega, pa je nevarnost plazov zmerna, oziroma druge stopnje.

Vendar pa se je ponekod na območju zahodnih Julijskih Alp včeraj nevarnost plazov povečala na četrto stopnjo, ki jo označujejo z veliko nevarnostjo snežnih plazov. Predvsem so nevarna mesta z napihanim novim snegom, ki se zaradi močnega jugozahodnika nahajajo predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov ter sedel.

“Vsem, ki imajo željo, da bi ta konec tedna obiskali visokogorje, svetujemo, da spremenijo svoje želje in obiščejo nižje ležeče predele, kjer ni oz. je manj snega. Tretja stopnja po evropski petstopenjski lestvici namreč za neizkušenega posameznika predstavlja veliko tveganje, da ga bo presenetil plaz ali pa bo sprožil kložo, ki kot past čaka na svojo žrtev. Klože je namreč težje predvideti in zaznati, saj gre za napihan, trd in zbit sneg, ki popusti že ob manjši obremenitvi. 

In če se znajdemo na takšni ploskvi, se običajno konča s hudimi poškodbami – zaradi padca čez steno, skalne skoke, poškodbe glave zaradi udarcev in velike hitrosti – in smrtjo,” opozarja Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in inštruktor gorskega reševanja. Šerkezi je še dodal, da gore ne bodo odšle nikamor, ampak bodo počakale, da jih obiščemo kdaj drugič, ko bodo snežne razmere precej manj nevarne.

Vseeno pa so s PZS spomnili še na obvezno zimsko opremo (rezervna oblačila, gamaše, čelna svetilka, topla tekočina, hrana) in še posebej plazovni trojček (cepin, dereze in čelada). Poleg tega je potrebno dobro preveriti trenutne snežne razmere in vremensko napoved za območje, kamor se odpravljamo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.