Naslovnica Slovenija Zaradi aviarne influence so morali pobiti prek 1000 kokoši

Zaradi aviarne influence so morali pobiti prek 1000 kokoši

Avtor: Spletno Uredništvo
Nevarna patogena aviarna influenca podtipa H5N1 se je očitno razširila po Sloveniji. Lani oktobra se je začela bolezen širiti po severovzhodu države, nato so primere zaznali na Primorskem in na Notranjskem, sedaj pa so morali na Gorenjskem pobiti več kot 1000 kokoši.
Zaradi aviarne influence so morali pobiti prek 1000 kokoši

Bolezen se lahko zelo hitro razširi med vso perutnino v prosti reji (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skupaj z Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) že več mesecev opozarja, da se po državi širi aviarna influenca (HPAI), ki je zelo nevarna za vse vrste perutnine. Sprva so od lanskega oktobra dalje našli 10 okuženih labodov grbcev v občinah Apače, Lenart, Ptuj in Sveta Trojica, ki se nahajajo na severovzhodu Slovenije.

Od začetka leta 2023 so si sledile podobne najdbe v občinah Piran, Izola, Ljubljana in Cerknica, tudi v vseh teh primerih pa je šlo za labode. Potem so pred dnevi v občini Cerklje na Gorenjskem ugotovili, da se nevarna okužba širi med kokošmi nesnicami, ki so bile v prosti reji. Naj okužbo naj bi sprva posumil lastnik kokoši, nato pa so strokovne službe ta sum potrdile. Zato so morali v Cerkljah preko 1000 kokoši na hitro pobiti, da se okužba ne bi razširila v bližnji okolici.

»Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je zaradi pojava bolezni pri perutnini določilo območje z omejitvami  in ukrepe, ki se izvajajo na tem območju. Poleg tega je DSNB zaradi situacije glede HPAI odredil tudi ukrepe za zmanjšanje tveganja za vnos HPAI v reje perutnine za celotno območje Slovenije. Vse rejce pozivamo k pozornosti in doslednemu izvajanju ukrepov na območju z omejitvami,« so ob tem pojasnili z UVHVVR.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.