Naslovnica Gospodarstvo Zakaj je pomembna modernizacija slovenske železniške infrastrukture

Zakaj je pomembna modernizacija slovenske železniške infrastrukture

Avtor: Spletno Uredništvo

V Luki Koper d. o. o. so se te dni odločili, da javnost ponovno opozorijo, kako zelo je pomembna nadaljnja modernizacija slovenskega železniškega omrežja. Pripravili so širši pregled dogajanja na področju gradnje železniške infrastrukture v Sloveniji in v bližji soseščini. Morda ni naključje, da je bil dokument objavljen kmalu zatem, ko je Vlada zamenjala nadzornike v državni Družbi za razvoj infrastrukture (DRI).

Zakaj je pomembna modernizacija slovenske železniške infrastrukturežV Luki Koper se prekladanje kontenjerjev na železnico in z nje ne ustavi praktično nikoli (foto: luka-kp.si)

 

Z Luke Koper d.o.o. so spomnili, da mora Slovenija modernizirati železniške proge ter pri tem upoštevati evropske standarde glede nosilnosti, hitrosti kompozicij in sistema komunikacij, če želi še naprej ostati vključena v mednarodne koridorje. Kot je znano, je pri nas javna železniška infrastruktura v lasti države, zanjo je formalno zadolžena Direkcija za infrastrukturo, upravljavec pa je podjetje Slovenske železnice-Infrastruktura, d.o.o. Danes v Sloveniji poteka 6 večjih projektov modernizacije obstoječih železniških prog in tudi gradnja nove proge Koper – Divača. Projekti se financirajo iz sredstev EU in iz državnega proračuna, medtem ko ima gradnja proge Koper – Divača bolj kompleksno finančno okostje. 

»Modernizacija vključuje predvsem povečanje dovoljene osne obremenitve tirov na 22,5 ton, varnostno-tehnične nadgradnje in nasploh obnove prog ter postaj v skladu z evropskimi standardi. Tu ima pomembno vlogo uvedba sistema ETCS (European Train Control System), ki bo omogočil čezmejni železniški promet brez ustavljanja vlakov na meji. To bo pomenilo dodatno konkurenčno prednost tako v tovornem kot tudi potniškem prometu, saj se bo zaradi neprekinjenega čezmejnega prometnega toka skrajšal potovalni čas,« so tehnične vidike modernizacije pojasnili z Luke Koper. Sicer je Luka Koper d.o. o. v  večinski lasti slovenske države.  

Koprsko pristanišče je v Evropi eno najbolj odvisnih od železnice, saj se kar 60 % prometa blaga poteka prek vagonov. Kontejnerji potujejo predvsem v zaledne srednjeevropske države (Nemčija, Avstrija, Češka, Slovaška, Madžarska). Ker je cilj Evropske komisije, da bi do leta 2030 vsaj 30 %, do leta 2050 pa že več kot 50 % cestnega tovornega prevoza v EU nad 300 km premaknili na druge oblike prevoza ( železnice in ladje) tudi konkurenca ne počiva. Avstrija naj bi do leta 2026 končala 5,4 milijarde evrov vredno progo Gradec-Celovec, 3,3 milijarde evrov težko investicijo predor Semmering in 8,6 milijarde evrov ‘težek’ predor Brenner na meji z Italijo.

Hrvaška namerava do leta 2030 v prenovo svojih železnic vložiti več kot 3,5 milijarde €, do danes je že vložila 1,2 milijarde €. Najpomembnejši projekt za južne sosede bo obnova proge med Reko in Botovim na madžarski meji, ki je namenjena predvsem povečanju konkurenčnost reške luke. Tudi pristanišče v Trstu načrtuje velikansko posodobitev železniške infrastrukture in sicer naj bi že do leta 2023 poleg ostalega pridobila možnost uporabe do 750 metrov dolgih vlakovnih kompozicij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.