Naslovnica Svet & EU Nove evropske smernice za ravnanje z odpadki med pandemijo

Nove evropske smernice za ravnanje z odpadki med pandemijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Ker o koronavirusu Covid 19 še ni natanko znano, koliko časa lahko preživi brez človeškega gostitelja, je poleg umivanja in razkuževanja površin pomembno tudi pravilno rokovanje z odpadki. Glede tega se je oglasila tudi Evropska komisija, ki je objavila nove smernice za ravnanje z odpadki v času pandemije koronavirusa. Še posebej pomebno je ravnanje z medicinskimi odpadki in zaščita delavcev, ki skrbijo za odvoz smeti. 

Pretekle študije o Covidu 19 sorodnih virusih SARS in MERS omenjajo primere, ko so v virusi hladnem vremenu izven čoveškega telesa preživeli 4 tedne, zato je ravnanje z odpadki danes izjemno občutljiva tema (foto:spangdahlem.af.mil)

 

Komisija EU je pravkar oznanila nove smernice za upravljanje z gospodinjskimi odpadki in za ravnanje z odpadki iz zdravstvenih ustanov, pri čemer je svojo pozornost posvetila tudi ukrepom za zaščito zaposlenih v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki. Zagotavljanje primernih storitev upravljanja z odpadki je v času pandemije še posebej pomembno za zdravje ljudi, a tudi za zaščito okolja in za gospodarstvo. 

Evropska komisija podpira prizadevanja smetarjev oziroma komunalnih služb, da zagotovijo neprekinjeno in primerno strokovno ravnanje z odpadki, pri čemer je med pandemijo še posebej pomembno rokovanje s povečano količino medicinskih odpadkov. Glede le teh EU-smernica pravi, da je potrebno z odpadki, ki izvirajo iz zdravstvenih ustanov in dejavnosti, katere so povezane z okuženimi bolniki, potrebno ravnati v skladu z zakonodajo EU o odpadkih in zlasti z Direktivo 2008/98 / ES o odpadkih in členih 17, 23, 24 in 25 o nevarnih odpadkih.

Pri tem je potrebno upoštevati tudi smernice ECDC4 in ažurirane nacionalne določbe, ki veljajo za to kategorijo potencialno okuženih odpadkov. Sicer je Komisija EU smernice strnila na petih straneh dokumenta, kjer je poleg predpisov in označb (na primer nalezljive oz okužene klinične odpadke kategorije B – UN3291), opozorila na  pravilne postopke rokovanja z odpadki, ki izvirajo iz zdravstvenih in ostalih storitev.

Poudarila pa je tudi preventivne zaščitne ukrepe za vse tiste, ki skrbijo za odvoz in predelavo smeti. “V tej krizi brez primere sodelujemo z državami članicami in izvajalci odpadkov po vsej EU, da bi rešili izziv zagotavljanja visoke ravni varovanja zdravja ljudi in okolja. Pravilno ravnanje z odpadki je del temeljnih storitev, ki podpirajo blaginjo naših državljanov, ki jih zagotavljajo številna podjetja, ki se ukvarjajo z odpadki in ohranjajo krožno gospodarstvo,” je smernice komentiral Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.