Naslovnica Magazin Zagnali so nov spletni primerjalnik cen osnovnih živil

Zagnali so nov spletni primerjalnik cen osnovnih živil

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo novo spletno orodje, ki bo koristno predvsem za potrošnike, a najbrž tudi za proizvajalce in za trgovce. Gre za primerjalnik cen osnovnih živil.
Zagnali so nov spletni primerjalnik cen osnovnih živil

Tako izgleda nova spletna stran, kjer bo moč primerjati cene živil doma in pri sosedih (foto: gov.si/MKGP)

Primerjalnik cen osnovnih živil je zadnja novost Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). To spletno orodje je namenjeno predvsem potrošnikom, saj jim bo omogočilo spremljanje cen, primerjavo maloprodajnih cen, primerjavo porekla živil in primerjavo kakovosti podobnih živil – vse v sklopu košarice 20 osnovnih skupin živil različnih trgovskih podjetij.

»Namen ukrepa je poskus mehke regulacije cen osnovnih prehranskih izdelkov, cilji ukrepa pa so naslednji: prvič – želimo zaščititi naša gospodinjstva, drugič – želimo zagotoviti oskrbo in preskrbo s hrano za celotno prebivalstvo RS in tretjič – želimo porazdeliti breme draginje po celotni verigi od primarnega pridelovalca do potrošnika,« je ob predstavitvi primerjalnika dejala ministrica MKGP Irena Šinko.

Na novi strani bo možno spremljati in primerjati maloprodajnih cen prehranskih proizvodov med posameznimi trgovci v Sloveniji in pa tudi v sosednjih državah. V t. i. ‘košarico’ so uvrščeni izdelki iz 15 skupin osnovnih živil – pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor.

Dodatno pa se spremlja še gibanje cen petih skupin izdelkov, kateri so vezani na sezono in na potrebe potrošnikov. Temeljni cilj projekta je predstaviti transparentno ponudbo glede na posamezniku pomembne elemente izbire in potrošnikom zagotoviti lažjo izbiro med primerljivimi proizvodi pri različnih trgovcih.

Primerjalnik cen bo za 20 določenih osnovnih skupin živil omogočal pregled glede na kategorijo živila, blagovno znamko, poreklo, kakovost in trgovca. Nova spletna stran ‘Primerjava cen živil’ pa se nahaja na portalu ‘Naša super hrana‘.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.