Naslovnica Slovenija Začenja se letošnji Festival Borštnikovo srečanje

Začenja se letošnji Festival Borštnikovo srečanje

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri se v Mariboru pričenja 59. Festival Borštnikovo srečanje. Serija kulturnih prireditev z bogatim spremljevalnim programom bo trajala vse 16. junija 2024, ko se bo zaključila s slavnostno podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana.

Aleš Novak,  Branko Šturbej in Danilo Rošker na novinarski konferenci (foto: FB Festival Borštnikovo srečanje)

Pester program 59. Festivala Borštnikovo srečanje in letošnjega prejemnika Borštnikovega prstana so že minulo sredo predstavili na novinarski konferenci, kjer so tudi razkrili ime letošnjega nagrajenca. Borštnikov prstan bo tokrat prejel igralec Branko Šturbej, ki je v slovenskem gledališču prisoten že štiri desetletja, poleg tega pa že 20 let na AGRFT UL poučuje dramsko igro.

Kot so že pred časom pojasnili organizatorji, osrednji del festivala predstavlja tekmovalni program, v katerem se bo zvrstilo 12 predstav. Za njihov izbor je poskrbel selektorja dr. Blaž Lukan, ki si je v koledarskem letu 2023 ogledal približno 100 gledaliških uprizoritev, pri odločanju pa je upošteval predvsem dva faktorja – kriterij konteksta in kriterij ‘prevpraševanja odrskega izraza’.

»Ob slovenskih tudi letos ponujamo izbor tujih uprizoritev – uspešnic iz evropskih gledaliških odrov in festivalov, prvič pa tudi mednarodno uprizoritev v lastni produkciji Konec sveta v treh dejanjih, s podporo programa Ustvarjalna Evropa in regijskima partnerjema, ki bo slovensko premiero doživela prav na Borštnikovem srečanju,« je na novinarski konferenci povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak, ob katerem je sedel tudi direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Sicer pa Borštnikovo srečanje že vrsto let niso zgolj gledališke predstave, saj pestro festivalsko dogajanje krasijo tudi številne okrogle mize, mednarodne konference, pogovori z gledališkimi ustvarjalci, razstave gledališke fotografije, predstavitve knjig in pa tudi študentski odrski program. Festival se bo zaključil sklenil s podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana 16. junija, tudi ob neposrednem TV prenosu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.