Naslovnica Šport Za začetek svetovnega prvenstva kar tri medalje za Slovenijo

Za začetek svetovnega prvenstva kar tri medalje za Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska mladinska reprezentanca je odlično začela mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju, saj sta mladinka Urška Repušič in kadetinja Lučka Rakovec postali mladinski svetovni podprvakinji v balvanskem plezanju, uspeh je s tretjim mestom dopolnila mladinka Vita Lukan. 

Uška Repušič s srebrom in Vita Lukan z bronom na stopničkah MSP v balvanskem plezanju v Moskvi (foto: Timur Yamaliev)

 

V Moskvi že od petka poteka mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem se bo do 16. avgusta v težavnostnem, balvanskem in hitrostnem plezanju pomerilo 669 mladih plezalcev iz 43 držav. Na SP je prisotnih tudi trinajst članov slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Anžeta Štremflja in trenerja Domna Švaba. Prvenstvo je odprlo tekmovanje v balvanih, kjer se je Slovenija razveselila kar treh odličij.

V najstarejši kategoriji, med mladinkami, je z drugim mestom v balvanskem plezanju uspeh kariere dosegla Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), ki je morala v Moskvi premoč priznati le Britanki Hannah Slaney. “Konkurenca je bila zelo močna, še posebej smo letos Slovenke v izjemni formi in tekmice same sabi, seveda poleg ostalih, ki prav tako trdo trenirajo. Za ta rezultat je bilo treba dati vse od sebe, ne le fizično, veliko vlogo je odigrala tudi psihična pripravljenost.

Začela sem malo slabše, a sem se osredotočila in ostala zbrana vse do konca, ker po izkušnjah sodeč odloča vsaka malenkost, nič ni zagotovljeno do konca tekme. Edina sem splezala zadnji balvan in si zagotovila naslov podprvakinje. Bila sem res čustveno izčrpana in navdušena,” je vtise strnila srebrna 18-letna plezalka iz Rač, tudi skupna zmagovalka mladinskega evropskega pokala 2018 v balvanih.

Njen uspeh je dopolnila Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je osvojila bronsto kolajno. “Po kvalifikacijah in polfinalu sem bila vesela, ker sem dobro odplezala in suvereno vodila, veselila sem se finala in želela pokazati najboljše plezanje, kar mi je uspevalo, saj sem do zadnjega balvana preplezala vse tri, zadnji pa se mi je že na ogledu zdel najtežji. Zadovoljna sem s tretjim mestom in vesela, da sva na stopničkah stali skupaj z Urško,” je bila zadovoljna 17-letna Radovljičanka.

Za tretjo slovensko balvansko medaljo je poskrbela kadetinja Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki je postala mladinska svetovna podprvakinja. “To je bil moj prvi finale na svetovnem prvenstvu, zato sem še toliko bolj vesela tudi prve medalje. V finalu so bili naši balvani zelo težki, splezala sem le enega, imela pa vse cone, kar je zadostovalo za drugo mesto.

Ker sem bolj osredotočena na težavnost, medalje nisem pričakovala, in bila zelo vesela že finala, kjer sem si želela le čim bolje odplezati,” je povedala 17-letna Ljubljančanka, letos druga v skupnem seštevku mladinskega evropskega pokala v težavnosti. Rakovčeva bo skupaj z Lukanovo oktobra Slovenijo zastopala na mladinskih olimpijskih igrah v športnem plezanju v Buenos Airesu. V Moskvi je zmagala Italijanka Laura Rogora, tretja je bila Japonka Futaba Ito. 

“Navdušen sem nad začetkom mladinskega svetovnega prvenstva in upam, da bomo tudi nadaljevali tako. Letos smo dosegli zelo dobre rezultate že v evropskem pokalu, zato smo računali tudi na uspešne nastope na svetovnem prvenstvu, čeprav tu tekmujejo tudi tekmovalci z drugih celin in je težko prej predvideti, kako močna bo konkurenca,” je dejal selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Anže Štremfelj.

Slovenija ima v ‘balvanskem ognju’ še starejše deklice in dečke, v Moskvi pa že potekajo kvalifikacije v slovenski paradni disciplini – težavnostnem plezanju. Slovenska mladinska reprezentanca se je sicer pomerila tudi v hitrostnem plezanju, ki bo del kombinacije na olimpijskih igrah – sicer brez uvrstitev med najboljše, a po selektorjevih besedah so tudi v tej disciplini vse bliže vrhu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.