Naslovnica Gospodarstvo Za posel se hitro pozabi na turška kršenja mednarodnega prava

Za posel se hitro pozabi na turška kršenja mednarodnega prava

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se Turčija otepa vse hujše inflacije in je že leta v ekonomski krizi, pa Slovenija očitno vidi priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama. Pravkar se je namreč iz Carigrada vrnila številčna slovenska delegacija na čelu s predsednikom države in z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Slovenska ekipa je Turčijo obiskala zaradi posla, zato tokrat o turških kršitvah mednarodnega prava ni bilo govora.
Za posel se hitro pozabi na turška kršenja mednarodnega prava

Skupinska fotografija s poslovnega obiska slovenske delegacije v Turčiji (foto: MGRT/gov.si)

Cilj množičnega slovenskega poslovnega obiska Turčije, ki je bil hkrati tudi na najvišji politični ravni, je  bilo povečanje ekonomskega sodelovanja med državama. Predsednika republike Boruta Pahorja in gospodarskega ministra Matjaža Hana je zato spremljala obširna gospodarska delegacija, v kateri so bili slovenski poslovneži s področij gradbeništva, turizma, tekstila, logistike, medicine in kemične industrije.

»V prvih štirih mesecih leta 2022 je bila vrednost blagovne menjave glede na isto obdobje lani višja za 10 %. Lani je bila blagovna menjava med državama v vrednosti 1,14 milijarde evrov, v predkoronskem letu 2019 pa je bila Turčija z blagovno menjavo v vrednosti 1,2 milijarde evrov na 15. mestu med najpomembnejšimi gospodarskimi partnericami Slovenije,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Slovenska delegacija se je udeležila poslovnega srečanja, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju s Turško zunanje trgovinsko zbornico DEIK (Foreign Economic Relations Board of Turkey). Minister Han (zanimivo, da beseda ‘han’ po turško pomeni gostišče), pa se je sestal tudi s turškimi kolegi iz njihovega gospodarskega ministrstva, ter se nato pridružil predsedniku Pahorju na obisku pri turškemu predsedniku Recepu T. Erdoganom.

Med poslovnimi in političnimi sestanki je bilo govora o krepitvi letalskih povezav Turkish Airlines na Brniku, o delovanju mešane slovensko-turške gospodarske komisije in o izzivih, ki so povezani z logistiko in s članstvom Turčije v Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco GPAI (Global Partnership on Artificial Intelligence). Ker šlo za gospodarski obisk in je bilo govora izključno o biznisu, se najbrž ni spodobilo govoriti o drugih zadevah.

Tako turške kršitve temeljnih človekovih pravic, zapiranje novinarjev, političnih nasprotnikov in pripadnikov kurdske manjšine verjetno niso niti omenili. Tudi turške vojaške ekspanzije v Sirijo, Irak, Libijo in Somalijo se očitno niso dotaknili, o ilegalnem turškem črpanju zemeljskega plina v Sredozemlju ter o vsakodnevnem kršenju grških in ciprskih teritorialnih mej s strani Turčije pa se tokrat prav tako ni spodobilo govoriti.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.