Naslovnica Šport Za odbojkarje bo evropska liga priprava za svetovno prvenstvo

Za odbojkarje bo evropska liga priprava za svetovno prvenstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se v Kranjski Gori pospešeno pripravlja na bližnji začetek evropske lige. Reprezentanca je sicer pomlajena, a bo vseeno ciljala na uvrstitev med najboljše štiri ekipe tekmovanja, oziroma na zaključni turnir najboljše četverice. Prvi cilj sezone pa ostaja svetovno prvenstvo.  

odbojka Zbor Kranjska 2Slovenska reprezentanca se načrtno vnaprej pripravlja na zamenjavo generacij (foto:ozs.si) 

 

Najboljši slovenski odbojkarji so v kranjskogorski dvorani Vitranc že od prvega predprazničnega treninga startali na polno. Vabilu na priprave se je odzvala velika večina igralcev s seznama in že prvi dan so začeli z intenzivnimi treningi pod vodstvom selektorja Slobodana Kovača. Srbski strateg bo z reprezentanco ostal nekaj dni, nato pa bo delo predal izkušenima pomočnikoma – bivšima slovenskima reprezentantoma Samu Miklavcu in Sebastijanu Škorcu. Prvi teden priprav bo namenjen telesni pripravi in vadbi tehničnih elementov.

 »Evropska liga je idealna, da s štabom vidimo, kako se bodo odrezali novi igralci in v kakšni meri nanje lahko računamo. Vodenje ekipe na tekmah bo prevzel Samo, saj z njim zelo dobro sodelujeva. Je strokovnjak, kar kažejo tudi rezultati. Tako smo se dogovorili z Odbojkarsko zvezo Slovenije in mislim, da je to prava odločitev, saj bodo najboljši igralci na priprave prišli spočiti in motivirani,« je pojasnil Kovač.

V reprezentanci je veliko novih fantov, saj je večini starejših nosilecev igre namenjenega več počitka, da se spočijejo po dolgih letih igranja za reprezentanco in sveži dočakajo svetovno prvenstvo. Jan Kozamernik, Tonček Štern, Dane Mijatović in Matic Videčnik so za počitek dobili nekaj dodatnih dni, a naj bi se izbrani vrsti priključili danes. Sta pa reprezentančne soigralce v Kranjsko Goro že prišla pozdravit Alen Šket in Jani Kovačič, ki se bosta, tako kot Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Gregor Ropret in Alen Pajenk, na julijske priprave na svetovno prvenstvo pripravljala po individualnem programu. Zaradi študijskih obveznosti se vabilu selektorja niso odzvali Matej Kök, Aleš Kök in Diko Purić. Novinec na seznamu pa je podajalec Žan Beravs, ki se bo izbrani vrsti pridružil po potrebi

»Mislim, da smo naredili najboljšo možno potezo in dali priložnost igralcem, ki so vsa ta leta tvorili jedro mladih reprezentanc. Igralci bodo s tem dobili možnost, da se dokažejo v evropski ligi, hkrati pa se je strokovni svet pri Odbojkarski zvezi Slovenije odločil, da vodenje tekem v evropski ligi zaupa slovenskim trenerjem, torej nama s Sebastijanom, z nami ostajajo tudi vsi člani štaba, Carlo Sati, Milan Simojlović in Haris Babič, vseskozi pa bo delo potekalo pod Kovačevim nadzorom.

Reprezentančna akcija bo podlaga za naprej, saj bo slej kot prej prišlo do menjave generacij. V teh tednih do prve tekme bomo skušali čim bolj uigrati ekipo in šest tekem odigrati na najvišji ravni, cilj pa je tudi uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice. Ve se, da v Sloveniji z mladimi selekcijami dobro delamo in zanimivo bo videti, kje se s tem podmladkom nahajamo glede na konkurenco. Zame bo delo v reprezentanci zato še toliko bolj zanimivo,« pravi Samo Miklavec.   

Čeprav bo prihodnjih nekaj tednov namenjenih nastopom v Evropski ligi, pa selektor Kovač že razmišlja o programu priprav za svetovno prvenstvo, ki bo v letošnji sezoni glavni cilj: »Vse je drugače kot lani. Še vedno smo razočarani, ker ne bomo igrali v Ligi narodov. Po drugi strani mora biti to za nas še večji motiv, da na svetovnem prvenstvu igramo kar najbolje in da dosežemo dober rezultat. Program in vse ostalo, v povezavi z reprezentanco je usmerjeno v ta cilj.

Letos imamo verjetno celo najmočnejšo reprezentanco doslej, saj so imeli vsi igralci v svojih klubih vodilno vlogo in mislim, da so zelo napredovali. Pričakujem, da bodo igralci, ki ne bodo igrali evropske lige, na julijski zbor prišli spočiti in motivirani, hkrati pa tudi dobro telesno pripravljeni,« je še dodal Kovač. Prva tekma evropske lige bo 20. maja, ko se bodo slovenski odbojkarji v gosteh pomerili z Nizozemsko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.