Naslovnica Gospodarstvo Za nov superračunalnik bo na voljo vsaj 100 milijonov evrov

Za nov superračunalnik bo na voljo vsaj 100 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Med delovnim obiskom predsednika Vlade RS na SV Slovenije je bilo včeraj moč slišati nekaj zanimivih novic s področja gospodarstva. Tako je nov superračunalnik, ki bo lociran v Mariboru, pridobil 50 milijonov nepovratnih evropskih sredstev, tem znesku pa bo Republika Slovenija dodala še svojih 50 milijonov evrov. Govora je bilo tudi o energetiki, o novem Podatkovnem centru za odprto znanost in o drugih investicijah, še pred tem pa so v Sladkem vrhu svečano otvorili posodobljen proizvodni obrat družbe Paloma.
Za nov superračunalnik bo na voljo vsaj 100 milijonov evrov

Institut informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru, kjer se že nahaja superračunalnik Vega 1 (foto: izum.si)

Predsednik vlade se je med obiskom mariborske energetske družbe Dravske elektrarne seznanil s projektom novega Podatkovnega centra za odprto znanost ter s predvideno lokacijo za razvoj bodočih računalniških in podatkovnih zmogljivosti. Razkril pa je, da so državni organi pri pogovorih s Komisijo EU za postavitev novega slovenskega superračunalnika uspeli iztržiti 50 milijonov nepovratnih evropskih sredstev.

Tem znesku bo Republika Slovenija dodala dodatnih 50 milijonov evrov, projekt pa se bo navezal na omenjeni nov podatkovni center, kar naj bi zagotovilo tudi opazno večji napredek na področjih umetne inteligence in dodatnih aplikacij. Nove zmogljivosti bi lahko uporabili v t. i. ‘globalni vodni diplomaciji’, pri čemer bi se prav na lokaciji v Mariboru združile vesoljske tehnologije, opazovanje iz vesolja in obdelava podatkov.

Še pred delovnim obiskom Maribora pa je bila na Sladkem vrhu v bližnjih Slovenskih Goricah na sporedu svečana otvoritev posodobljenega obrata največje lokalne tovarne družbe Paloma. Tamkajšnja investicija v najsodobnejše trajnostne tehnologije je v skupni vrednosti malce presegla 130 milijonov evrov in je del vladne politike, ki naslavlja večanje vlaganj v raziskave, inovacije, znanje, zeleni prehod, obnovljive vire energije ter v digitalizacijo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.