Naslovnica Trendi Za nekatere so evropske volitve izjemno pomembne

Za nekatere so evropske volitve izjemno pomembne

Avtor: Spletno Uredništvo

Medijska podetja, združena v platformi Pro Plus, so oznanila svoje načrte glede spemljanja evropskih volitev, ki bodo letos 26. maja. Dogajanje, povezano z volitvami, bodo podrobno spremljali v informativnih oddajah 24UR, posebnih rubrikah, v Svetu na Kanalu A, oddaji Preverjeno ter na spletni strani 24ur.com tudi z rubriko Dejstva.

Zanimivo bo spremljati javnomnenjske ankete, koliko Slovence pravzaprav zanimajo te evropske volitve, sicer pa bosta tudi gledanost TV in obiskanost spleta zelo dobra pokazatelja obsega tega interesa (foto:  Pro Plus PR)

 

S podjetja Pro Plus so najavili, da bodo poleg novic v vsakodnevnih poročilih, posebnih rubrikah in oddajah pripravili tudi številna javljanja s terena, soočenja in obogatene stalne rubrike. Ekipe izkušenih novinarjev bodo spremljale kandidate za evropski parlament, njihove obljube in preverjali, v kakšni Evropi bomo živeli jutri. Informiranje bo potekalo prek POP TV, Kanala A in spletnega mesta 24UR

»Evropske volitve so za naš informativni program ravno tako pomembne, kot so parlamentarne ali predsedniške volitve. Za mlajšo generacijo je Evropska unija nekaj samoumevnega, ostali pa se še spomnimo časov, ko ni bilo tako. Vrste na meji, različne valute, študij v tujini so si lahko privoščili le redki. Služba v tujini je bila izjema. Danes je drugače. V Evropski uniji smo doma, zaradi nje imamo boljše možnosti šolanja, bivanja, več je poslovnih priložnosti.

Kaj se zgodi, če zmaga evroskepticizem ali skrajni nacionalizem, lahko spremljamo na primeru Velike Britanije. Marsikomu je verjetno žal, da se takrat ni odločil drugače. In, ker nam ni vseeno, v kakšni Evropi bomo živeli, bomo evropskim volitvam posvetili veliko pozornosti. Različnim kandidatom, strankam in listam, kaj nam ponujajo, kaj obljubljajo in kaj nas čaka po evropskih volitvah, 26. maja,« je povedala Tjaša Slokar Kos, odgovorna urednica informativnega programa. 

Morda je pri tem za hip pozabila, da v demokraciji lahko zmagajo tudi tisti, ki nam niso simpatični in tudi, da naj bi bili v novinarstvu načeloma nepristranski. Kristina Hacin, urednica dnevno-informativne oddaje Svet na Kanalu A pa je pojasnila: »V oddaji Svet na Kanalu A bomo v času kampanje preverili, kaj so občine in posamezniki v zadnjih letih odnesli od Evropske unije in kje vse smo to priložnost zamudili. Kaj nam EU sploh da?

Pod drobnogled bomo vzeli delovanje evropskih poslancev iz Slovenije v zadnjih mandatih in preverili, kdo si nas v Evropi želi zastopati v prihodnjih petih letih. Gregor Trebušak nam bo predstavil nosilce list, tudi osebno in zasebno. Kdo so, kaj počnejo in kako razmišljajo?« Evropske volitve bodo poglobljeno spremljai tudi na spetni strani 24ur.com pod zavihkom EU volitve, v sekciji Dejstva bo ekipa znova analizirala ključna vprašanja in obljube. 

Jure Tepina, odgovorni urednik spletnega portala 24ur.com, pa je dodal: »Ker se meja med televizijo in internetom vedno bolj briše, bomo preko tekstovnega spremljanja in preverjanja dejstev na slovenskih soočenjih, v živo predvajali tudi soočenje tako imenovanih ‘spitzenkandidatov’, kandidatov najpomembnejših političnih skupin v Evropi.” S 15. aprilom je na 24ur.com zaživela rubrika Dejstva, kjer naj bi nizali samo resnične podatke. 

»V tretji etapi Dejstev bomo tokrat, pred evropskimi volitvami, razgaljali tiste politike in politične propagandiste, ki načrtno širijo laži in manipulirajo z dejstvi, z merilnim orodjem Dejstvomer pa grafično ponazorili, kaj drži in kaj ne. Ker se zavedamo odgovornosti, da volivcem nanizamo dejstva o ‘naddržavi’, da EU ne zbanaliziramo zgolj na zgodbo o ravnih bananah, bomo hkrati prikazali, kaj imamo Slovenci od Unije, kakšna je naša vloga, česa morda ne znamo izkoristiti.

V Dejstvih bomo tako analizirali ključna vprašanja pred volitvami, jih atraktivno grafično opremili in z jasno podatkovno preiskovalno vsebino volivcem ponudili kredibilno informacijo,« je zaključila Alenka Marovt.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.