Naslovnica Gospodarstvo Za boj proti podnebnim spremembam bo 15 milijonov evrov

Za boj proti podnebnim spremembam bo 15 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo prek dveh novih javnih razpisov namenilo 15 milijonov evrov za boj slovenskega kmetijstva in drugih povezanih gospodarskih družb proti podnebnim spremembam. Gre za naložbe v ureditev trajnih nasadov.
Za boj proti podnebnim spremembam bo 15 milijonov evrov

Zgoraj žgoče sonce, spodaj zeleno listje trt (foto: SJ)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je minuli petek v Uradnem listu RS objavilo javni razpis za naložbe v ureditev trajnih nasadov. Od tega bo 8 milijonov evrov na voljo za naložbe kmetij in 7 milijonov evrov za naložbe pravnih oseb oz. samostojnih podjetnikov in drugih posameznikov. Uradno gre za intervencijo IRP16, poimenovano ‘Naložbe v prilagoditev na podnebne spremembe pri trajnih nasadih’.

Denar bo namenjen za prilagajanje kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe, konkretno za postavitve oziroma obnove trajnih nasadov, nove vinograde, posodobitve zasebnih namakalnih sistemov, za ‘orosevalnike’ ter za nakupe in postavitve namakalne opreme, mrež proti toči in opreme za tretiranje razmnoževalnega oziroma sadilnega materiala trte z vročo vodo.

»Upravičenci do podpore so nosilci kmetijskih gospodarstev (ločen javni razpis) ter pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki (ločen javni razpis). Nepovratna sredstva v višini 15 milijonov evrov se zagotavljajo iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027,« so sporočili z Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  in dodali, da bo najnižji znesek podpore znašal 2.000 evrov.

Pojasnili so tudi, da lahko vlagatelji lahko v programskem obdobju 2023–2027 iz SN 2023-2027 skupno pridobijo največ 800.000 evrov javne podpore. Vloge pa bodo zbirali od 1. julija do 14. ure 26. avgusta letos.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.