Naslovnica Trendi Konec dober, vse dobro in prihajajoča prelomnica za SMG

Konec dober, vse dobro in prihajajoča prelomnica za SMG

Avtor: Spletno Uredništvo
V Slovenskem mladinskem gledališču so najavili program 69. sezone, ki so jo poimenovali ‘Konec dober, vse dobro’. Nova sezona se bo začela oktobra letos, bo zelo pestra, aktualna in s pogledom, usmerjenim v prihodnjo petletko.
Konec dober, vse dobro in prihajajoča prelomnica za SMG

Prizor s predstavitvene novinarske konference SMG (foto: Katja Kodba-KoKA Press/SMG)

Nova sezona Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki se bo pričela s prihodom jeseni, bo obenem zadnja sezona druge petletke direktorja Tiborja Miheliča Syeda in umetniškega vodje Gorana Injca. Poimenovali so jo ‘Konec dober, vse dobro’, s čemer so želeli tudi opozoriti, da bo sezona najbrž prelomna glede načrtovanja prihodnje petletke oziroma kar celoten prihodnosti SMG.

Sezona se bo pričela oktobra s predstavo ‘Domolov’ v režiji Bora Ravbarja, ki govori o iskanju stanovanja, in s predstavo ‘Ptice’ v režiji Žige Divjaka, ki govori o okoljski problematiki. »Sveta Ivana Klavniška Bertolta Brechta v režiji italijanskega tandema ErosAnteros, ki ga sestavljata Davide Sacco in Agata Tomšič, bo po mednarodni premieri v Bologni jeseni doživela še slovensko. Na ogled bo v Cankarjevem domu, in sicer 10. in 11. novembra.

Glasbo za uprizoritev je ustvarila kultna skupina Laibach in jo izvaja v živo,« so napovedali s SMG. Januarja 2025 bo premiero doživel avtorski projekt ‘Boško in Admira’ v režiji Žive Bizovičar, ki prav tako nastaja v okviru programa Mladinsko_lab. Nato bo v marcu prihodnjega leta na vrsti premiera predstave ‘1974’ v režiji Tomija Janežiča. Maja se v Mladinsko vrača Oliver Frljić s projektom ‘Inkubator’.

Avtor se bo v tej predstavi dotaknil globokega osebnega doživetja – prezgodnjega rojstva sestre, a tudi globokega globalne tragedije – vojne v Gazi in tamkajšnjih nedelujočih inkubatorjev. Obet se tudi ‘Gledališka dodekalogija 1972–1983’. Gre za celoletni gledališki omnibus, sestavljen iz 12 predstav, ki nastajajo (ali so že nastale) v okviru projekta ‘Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025!’.

Po uspešni seriji Spolna vzgoja II nadaljujemo sodelovanje z režiserko Tjašo Črnigoj, ki pripravlja projekt ’55. člen’, Barbara Kukovec pa bo v novem performansu ‘Kuharica sestre Barbare’ pripravila teren za izmenjavo receptov s svojimi so-podeželankami, da bi ustvarile nepatriarhalno podeželje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.