Naslovnica Gospodarstvo Z nepovratnimi sredstvi do nadstandardne kakovosti

Z nepovratnimi sredstvi do nadstandardne kakovosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bo danes v Uradnem listu RS objavilo javni razpis za spodbujanje novega sodelovanja v shemah kakovosti. Nepovratna sredstva v višini 700.000 evrov bodo namenjena povrnitvi stroškov, ki jih imajo kmetijska gospodarstva in pravne osebe z vključitvijo v shemo kakovosti.

Z nepovratnimi sredstvi do nadstandardne kakovosti Vsi si želimo zdrave in kakovostne hrane (foto:pxhere.com)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) si želi pred razpisov povečati interes kmetijskih gospodarstev in pravnih oseb za vključitev v upravičene sheme kakovosti. Tako naj bi si le-ti povečali dodano vrednost, potrošnikom pa ponudili nadstandardno kakovost kmetijskih proizvodov in živil. Tokrat bo na razpolago 700.000 evrov nepovratnih sredstev, ki se zagotavljajo iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter tudi proračuna Republike Slovenije.

»V okviru javnega razpisa bodo podprte naslednje sheme oziroma proizvodi iz shem kakovosti: zaščitena geografska označba (Ptujski lük in Slovenski med), zaščitena označba porekla (Bovški sir, Sir Mohant, Sir Tolminc in Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre), ekološka pridelava in predelava, registrirana shema kakovosti za vino (kakovostno vino ZGP, vrhunsko vino ZGP in vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem) in izbrana kakovost (mleko, mlečni izdelki, ki so proizvedeni na kmetiji, sadje, predelani izdelki iz sadja, govedo, goveje meso, perutnina, perutninsko meso),« so sporočili z MKGP.

Med osnovnimi pogoji, ki jih mora izpolnjevati upravičenec, so, da mora imeti na dan oddaje vloge na javni razpis veljaven certifikat izpolnjevanje pogoja aktivnega kmeta, da mora imeti veljaven certifikat za upravičeno shemo kakovosti oziroma proizvod iz upravičene sheme kakovosti, za katero uveljavlja podporo, pri prodaji proizvodov iz upravičene sheme kakovosti končnemu potrošniku pa je obvezna uporaba zaščitnega znaka. Višina pavšalnega plačila bo odvisna od vrste sheme kakovosti in od števila KMG, ki so vključeni v shemo kakovosti v primeru pravne osebe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.