Naslovnica Gospodarstvo Yaskawa v Kočevju prehaja v drugo fazo

Yaskawa v Kočevju prehaja v drugo fazo

Avtor: Spletno Uredništvo

Podjetje Yaskava Europe bo še širila svojo proizvodnjo v Sloveniji. Japonci so namreč v Kočevju pravkar odkupili nova zemljišča, ki bodo služila za razširitev tamkajšnje tovarne z najsodobnejšo proizvodnjo robotov v Evropi.

 Yaskawa v Kočevju prehaja v drugo fazoZaradi prihoda Yaskawe so po 17 letih v Kočevju ponovno odprli tudi izobraževalni program strojnega tehnika (foto: gov.si)

 

Sodelovanje med japonskim velikanom Yaskawo in slovenskimi strukturami se je začelo že pred leti. Tako je leta 2017 Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) podjetju Yaskawa Europe odobrilo finančno spodbudo za investicijo v prvo fazo pametne tovarne z najsodobnejšo proizvodnjo robotov v Evropi, ki so jo želeli postaviti v Kočevju. Celotna investicija je stala 24,7 milijonov evrov, Republika Slovenija pa je ob tem prispevala 5,7 milijonov evrov oz. 23% celotne vrednosti.

Novembra 2017 so položili temelji kamen za tovarno, prvi roboti pa so bili v njej že izdelani januarja letos. V poskusni fazi proizvodnje jih bo do konca leta predvidoma narejenih 1.400, s čimer se bo povišalo tudi število novih delovnih mest. Podpis pogodbe za nakup novega zemljišča, na kateremu bo predvidoma zrasla proizvodna halo elektromotorjev in elektronskih komponent, pomeni nov velik korak za japonsko podjetje, za kočevsko občino in tudi za slovensko državo.

Podjetje Yaskawa namreč namerava v drugi fazi investirati še 20 do 30 milijonov evrov, nova investicija pa naj bi ustvarila tudi prek 200 dodatnih delovnih mest. S strani slovenske države pa je za ureditev komunalne opreme v industrijski coni, v kateri bo stala nova hala, MGRT namenilo 1,5 milijona evrov. »Tovrstne investicije pa Slovenijo postavljajo na svetovni zemljevid najsodobnejše robotike.

S tem prinašajo v Slovenijo znanje pametnih tovarn, saj je grajena po viziji Industrija 4.0, visoka tehnologija pa prinaša dodano vrednost na zaposlene v Sloveniji,« je ob tej priložnosti dejal minister Zdravko Počivalšek (MGRT). Sicer je Japonska je poleg nemško govorečih trgov (oziroma regije DACH), Italije in ZDA uvrščena med prioritetne trge za privabljanje tujih neposrednih investicij v Slovenijo.

Vzrok za tako visoko pozicioniranje Japonske ni le njeno aktivno investicijsko okolje na področjih IKT in robotike (oba sektorja imata velik strateški pomen za nadaljnji razvoj slovenskega gospodarstva) ampak tudi japonski tehnološki ‘know-how’, ki stoji v ozadju vsega. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.