Naslovnica Trendi Vsi nagrajenci 17. festivala gorniškega filma

Vsi nagrajenci 17. festivala gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo
Iztekel se je 17. festival gorniškega filma, najbolje produkcije po različnih kategorijah pa so tudi nagradili. Glavna nagrada mesta Domžale je pripadla filmu ‘Ena za reko: zgodba Save’, za najboljši alpinistični film pa je bil proglašen ‘Pasang: v senci Everesta’, ki govori o tragični usodi prve ženske Šerpe na vrhu Everesta.
Vsi nagrajenci 17. festivala gorniškega filma

Fotografija Pasang – prve ženske Šerpe, ki se je povzpela na vrh Everesta (foto: gorniski.si)

Letošnji Festival gorniškega filma je bil že 17. po vrsti, potekal pa je med ponedeljkom (13. februarjem ) in soboto (18. februarjem). Program je bil razdeljen na že kategorije alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura, med letošnjimi kar 29 filmskimi zgodbami v tekmovalnem programu je odločala festivalska žirija v zasedbi Jure Niedorfer, Melania Lunazzi in Iztok Osojnik.

Na koncu je Glavna nagrada mesta Domžale pripadla filmu ‘Ena za reko: zgodba Save’ (Rožle Bregar, Slovenija, 2022). Zgodba govori o veslanju od izvira Save do slovensko-hrvaške meje, kjer štirje kajakaši odkrivajo naravne lepote in opozarjajo na naraščajoče okoljske težave. Za najboljši alpinistični film je bil proglašen ‘Pasang: v senci Everesta’ (Nancy Svendsen, ZDA, 2022).

Pasang je bila prva ženska Šerpa na vrhu Everesta, kar jo je potem stalo življenja. Letos najboljši plezalni film ‘Bežnost'(Alastair Lee, ZK 2022’) nudi zanimiv pogled na zahtevno zimsko mešano plezanje na Škotskem, najboljši film o gorah, športu in avanturi pa je bil ‘Ledni doktor’ (Sean Burch, ZDA, 2021). Film prikazuje izjemno delo, ki ga pred vsako sezono opravijo Šerpe in je ključnega pomena za vse komercialne odprave Everest.

Za najboljši film o gorski naravi in kulturi so proglasili ‘Bele sanje’ (Mathieu le Lay, Francija, 2022), za najboljši kratki film ‘Deželo ega’ (Ignasi López Fàbregas, Španija, 2022), posebno nagrado TV Slovenija pa je prejel film ‘Reinhard Karl: umetnost plezanja’ (Tom Dauer, Nemčija, 2021). To nagrado je podelila druga žirija, ki so jo sestavljali ‘televizijci’ Aleša Valič, Tatjana Markošek in Miha Lampreht.

»Film Reinhard Karl: umetnost plezanja je subtilno doživetje preobrazb plezalca v alpinista fotografa – ali bolje fotografa alpinista, ki motri vzpone, vrhove, napore, tveganja in srečo z očmi filozofa in z dušo iskalca smisla,« so tem filmu med drugim zapisali organizatorji festivala iz domžalskega Društva za gorsko kulturo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.