Naslovnica Svet & EU Kršitve človekovih pravic v Rusiji, Ekvatorialni Gvineji in Esvatiniju

Kršitve človekovih pravic v Rusiji, Ekvatorialni Gvineji in Esvatiniju

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je ta teden sprejel februarske tri resolucije o ne-spoštovanju človekovih pravic po zemeljski obli. Potem, ko so v januarskih resolucijah evro-parlamentarci opozarjali na kršitve mednarodnih pravnih norm s področja človekovih pravic v Braziliji, Maroku in Gorskem Karabahu, pa so za mesec februar podobne resolucije namenjene Rusiji, Ekvatorialni Gvineji in Esvatiniju.
Kršitve človekovih pravic v Rusiji, Ekvatorialni Gvineji in Esvatiniju

Kralj Mswati III  je v petek stopil na govorniški oder parlamenta Esvatinija (foto: FB Eswatini Government)

Esvatini je majhna neodvisna država na meji med Južno Afriko in Mozambikom, nekoč imenoval Swaziland (ali Svazi) in je ena od redkih afriških kraljevin. EU se je odzvala, ker je bil odvetnik za človekove pravice in sindikalne zadeve Thulani Maseko ubit na svojem domu le nekaj ur po tem, ko je esvatisnki kralj Mswati III zagrozil članom prodemokratičnega gibanja v državi.

Parlament EU je ostro obsodil umor Thulanija Maseka, poslanci so pozvali k preiskavi nadlegovanja, nasilja in pritiskov na druge pro-demokratične aktiviste ter aktiviste za človekove pravice, k preiskavi glede domnevnega novačenja (tujih?) plačancev za pomoč varnostnim silam države pri zatiranju opozicije ter tudi k takojšnji izpustitvi vseh političnih zapornikov, katerih zaprtje je očitno v nasprotju s sporazumom iz Cotonouja.

Nad opozicijskimi aktivisti nasilje izvaja tudi oblasti v Ekvatorialni Gvineji, zato so se z drugo resolucijo posvetili tej državi. Leta 2019 so bili pred kratkim umrli Julio Obama Mefuman in drugi člani opozicije ugrabljeni v Južnem Sudanu in odpeljani v Ekvatorialno Gvinejo, kjer so bili obsojeni na podlagi obtožb terorizma, zavrnjena konzularna pomoč in domnevno mučeni. Obama Mefuman je nato januarja letos tudi umrl v zaporu.

Parlament meni, da je diktatorski režim v Ekvatorialni Gvineji odgovoren za smrt Julia Obame, ki je imel tudi špansko državljanstvo. Parlamentarci so pozvali k osvoboditvi treh drugih članov opozicijskega gibanja MLGE3R ter ostro obsodili sistemsko politično preganjanje in barbarsko zatiranje političnih nasprotnikov in zagovornikov človekovih pravic s strani diktatorskega režima.

V Parlamentu EU pa so se končno spet spomnili tudi na rusko opozicijo. Zaradi dodatnega poslabšanja razmer v zaporu, kjer je zaprt dobitnik nagrade Saharova 2021 Aleksej Navalni, so poslanci pozvali k izpustitvi njega in vseh političnih zapornikov v Rusiji, rusko državo spomnili na mednarodne obveznosti in med drugim zapisali, da je treba Putinu soditi za zločine proti lastnemu prebivalstvu.

»Evropski poslanci poudarjajo, da EU in demokratična skupnost potrebujeta jasno strategijo za podporo zmagi Ukrajine in demokracije v Rusiji, kar bi bila tudi zmaga Navalnega. Pozivajo države članice EU, naj pomagajo ruskim zagovornikom človekovih pravic, prodemokratičnim aktivistom in neodvisnim novinarjem v in zunaj Rusije,« še piše v resoluciji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.