Naslovnica Šport Vozniki razreda MotoGP se v španskem Jerezu končno vračajo na asfalt

Vozniki razreda MotoGP se v španskem Jerezu končno vračajo na asfalt

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri se na stezo tudi uradno vračajo tudi vozniki motociklističnega razreda MotoGP. V španskem Jerezu bo namreč na vrsti prvi skupni trening po dolgem času. Skrajšana sezona svetovnega prvenstva 2020, ki se bo v nedeljo začela z Veliko nagrado Španije, prinaša celo vrsto neznank.

Vozniki razreda MotoGP se v španskem Jerezu končno vračajo na asfaltČe je Maverick Vinales med karanteno postal psihloško bolj stabilen, potem so njegove možnosti za naskok na vrh svrtovnega motociklizma precej večje (foto: yamaha.com)

 

Vozniki v razredu MotoGP so se na stezo za uradni trening nazadnje podali 24. februarja v Katarju, nato pa je izbruhnila pandemija koronavorisa. Sezona 2020 je bila tako prekinjena tik pred prvo Veliko nagrado, ki bi morala biti na sporedu dva tedna kasneje. Uvodno dirko so sicer v razredih Moto 2 in 3 vseeno uspeli izpeljati, saj so bili vozniki in člani ekip že v arabski državi, tako da jim ob sklicu izrednih razmer ni bilo potrebno v karanteno.

Jutri se bo v razredu MotoGP spet začelo dogajati in sicer se bodo tekmovalci podali na asfalt dirkališča v španskem Jerezu, da bi tam opravili prvo skupno testiranje po petih mesecih vsiljenega premora. Največ oči bo uprtih v domačina, aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza. Njegova Honda je imela na zimskih testiranjih nepričakovano veliko težav zaradi prevelikega oprijema (novih) gum, a so Japonci v vseh teh mesecih zagotovo iskali prave rešitve.

Sicer pa je Honda presenetila marsikoga, ko je pred kratkim oznanila, da bo prihodnjo sezono za tovarniško ekipo Repsol Honda Team vozil Španec Pol Espargero, medtem ko se bo mlajši od bratov Marquez – Alex preselil v satelitsko moštvo LCR, da bi si tam nabiral izkušnje. Na jutrišnjem testu pa bodo oči strokovne javnosti z zanimanjem spremljale predvsem vožnjo Andree Dovoziosa.

Italijan je namreč 28. junija padel med vožnjo motokrosa in si zlomil ključnico, tako da je veliko vprašanje, ali bo ta teden že v stanju voziti na vso moč. Poleg tega so pri Ducatiju pozimi imeli enake težave z oprijemom gum kot Honda, zato bo za ‘Dovija’ vse skupaj še težje. Na morebitne spodrsljaje moštev Honde in Ducatija bodo letos prežali predvsem trije vozniki, ki bi se po napovedih lahko borili za naslov prvaka.

Prvi je član Yamahine tovarniške ekipe Španec Maverick Vinales, ki mora dokazati, da je z leti dozorel in da bolje prenaša pritisk pred startom dirke. Drugi kandidat je član ‘B’ ekipe Yamahe Francoz Fabio Quartararo, ki je lani že dokazal ves svoj talent. Tretji najresnejši Marquezov protikandidat v boju za naslov pa je Suzukijev Španec Alex Rins, ki je prav tako že večkrat pokazal, da zna voziti izjemno hitro in tudi zmagovati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.