Naslovnica Oglaševanje Vodnikov dom na Velem polju – planinska postojanka za vse ljubitelje pohodništva

Vodnikov dom na Velem polju – planinska postojanka za vse ljubitelje pohodništva

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinski dom, ki je bil tudi kandidat za naj planinsko kočo… Pričakujemo vas od junija pa vse do sredine oktobra….

Planinski dom, kateri je bil v izboru za prestižno nagrado Naj planinska koča… (foto: pdsrednjavas.si)

Planinska koča na Velem polju se imenuje Vodnikov dom, ime pa je dobila po slavnem slovenskem razsvetljencu Valentinu Vodniku. Prvi objekt na slikoviti lokaciji je bil zgrajen že leta 1869, zavetišče so imenovali ‘Triglavski tempelj’ in že tedaj je zanjo skrbela predhodnica današnjega Planinskega društva Srednja vas.

Prva prava planinska koča na Velem polju je nato uradno odprla svoja vrata 19. avgusta leta 1895, Radovljiška podružnica SPD pa jo je ime tedaj poimenovala Vodnikova koča in sicer v spomin na stoto obletnico vzpona Valentina Vodnika na Mali Triglav.

Kočo so nato malce premaknili, jo večkrat prenovili in jo tudi razširili, tako da so jo lahko 31. avgusta 1958 že poimenovali Vodnikov dom. Že dolga leta za dom marljivo skrbi PD Srednja vas v Bohinju, ki upravlja tudi s planinsko kočo pod Bogatinom – planina Kraj (1513 m), planinsko kočo na Uskovnici (1154 m) in planinsko kočo na Vojah (690 m).

Vodnikov dom je danes moderna planinska postojanka, v kateri planincem nič ne manjka. Za obiskovalce so na voljo ležišča, WC-ji, umivalnica s toplo vodo, elektrika, gostinski prostor s pečjo, tekoča voda in telefonski signal (kar posredno pomeni tudi internet).

Ponudba

V ponudbi Vodnikovega doma imamo tri vrste nastanitve, poleg tega je naša jedilnica primerno velika za vse goste, tudi ob polnih kapacitetah. Na terasi pred domom so prav tako na voljo klopi za južino pod toplimi sončnimi žarki na čistem alpskem zraku.

V Vodnikovem domu na Velem polju imamo v naših prostorih za obiskovalce na razpolago 46 klasičnih ležišč v sobah, 24 skupnih ležišč ter tudi ‘Zimsko sobo’ z odejami in z 8 ležišči (slednja se sicer uporablja predvsem v tistem obdobju leta, ko je dom zaprt).

Ker je dom moderna planinska postojanka, posledično nudi tudi tri vrste nastanitve…. (foto: pdsrednjavas.si)

Razgled

Še posebej med poletno sezono se mnogi obiskovalci nasitijo že po zaslugi imenitnega razgleda na okolico. Še posebej to velja za najvišjo slovensko goro Triglav in za njene okoliške vrhove. Poleg tega se na planoti pod Triglavom lepo vidi Dom Planika, desno od Malega Triglava pa Dom na Kredarici.

Severno od Vodnikovega doma se dviga prelepa gora Vernar, na vzhodu lahko občudujemo zahodna pobočja Tosca, medtem ko Velo polje na jugu omejujejo vrhovi treh Fužinskih planin – Mali, Jezerski in Prevalski Stog.

Na zahodu se dviga še masivni Mišeljski vrh, malce bolj proti severozahodu pa se odpira še čudovit pogled na Šmarjetno glavo in na že omenjeni očak slovenskega gorskega sveta Triglav.

Ture, pohodi in sprehodi

Vodnikov dom na Velem polju je hkrati križišče številnih planinskih poti in obenem tudi odlična izhodiščna točka za razne ture, pohode in sprehode.

Popularne ture: vzpon na Triglav (3 ure), dom Planika pod Triglavom (2 uri), Triglavski dom na Kredarici (2 uri), Koča na Doliču (2 uri), Planinska koča na Vojah (3 ure), Planinska koča na Uskovnici (3 ure), Dom Valentina Staniča pod Triglavom (3 ure) in Zasavska koča na Prehodavcih (4 ure).

Obstaja še cela vrsta tur, na katere se lahko odpravite z Vodnikovega doma na Velem polju. Te ture so različno dolge (od 2 do 5 ur), razlikujejo pa se tudi po zahtevnosti, tako da se za vsakogar najde nekaj njegovim izkušnjam in kondiciji primernega.

Dostop do Vodnikovega doma

Do Vodnikovega doma na Velem polju planinci največkrat pridejo iz štirih smeri, oziroma z naslednjih izhodiščnih točk:
• iz Stare Fužine mimo Planinske koče na Uskovnici (1154 m)
• iz Stare Fužine mimo Planinske koče na Vojah (690 m)
• od Kovinarske koče v Krmi (870 m) čez Bohinjska vratca
• z Rudnega polja (1340 m) čez Studorski preval

Izhodiščnih točk je sicer še več, a so odvisne od vaše izbire in vrste vašega prevoza.

Ko vam bo pogled “zašel” na zahodno stran doma, boste lahko občudovali masivni Mišeljski vrh… (foto: sl.wikipedia.org)

Vse planince ob obisku gora in še posebej Triglavskega narodnega parka pozivamo k spoštovanju narave in spominjamo na varnostna navodila Planinske zveze Slovenije

Vodnikov dom na Velem polju
Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju
Stara Fužina 242
4265 Bohinjsko jezero

Kontakti:
Tel: +386 (0)4 828 03 04
Spletna stran: www.pdsrednjavas.si

Obratovalni čas:
Dom obratuje od začetka junija do sredine oktobra

 

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.