Naslovnica Slovenija Vlada je izdala tudi uredbo o izvajanju uredb EU glede ukrepov o sodelovanju

Vlada je izdala tudi uredbo o izvajanju uredb EU glede ukrepov o sodelovanju

Avtor: Spletno Uredništvo

Zadnje dni leta nekateri mediji posebej natančno spremljajo razne dopisne seje Vlade RS, saj se med vsebino običajno najde marsikaj zanimivega in tudi kaj takega, kar bi v ne-prazničnih dneh pritegnilo precej več pozornosti javnosti. Tokrat je vlada v zadnjem aktu lanskega leta namenila 1,5 milijona evrov za plačilo obveznosti članarine Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj, poleg tega pa je izdala uredbo s področja mednarodnega preprečevanja avtomobilistično-davčnih goljufij.

Vlada je izdala tudi uredbo o izvajanju uredb EU glede ukrepov o sodelovanjuPrizor z enega lanskih zasedanj OECD v Parizu (foto: oecd.org/Andrew Wheeler) 

 

Vlada Republike Slovenije je na zadnji dopisni seji leta 2019 sprejela sklep o izvršitvi prerazporeditve pravic porabe Ministrstva za zunanje zadeve RS. »Na podlagi prostih pravic porabe je Ministrstvo za finance Vladi predlagalo prerazporeditev pravic porabe Ministrstva za zunanje zadeve v višini 1,5 mio EUR za plačilo obveznosti članarine Republike Slovenije do Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj,« so zelo na kratko zapisali v sporočilu za javnost.

Podrobnejši pregled sicer razkriva, da 1,5 milijona evrov za plačilo obveznosti članarine Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pravzaprav ni tako veliko. V OECD je namreč trenutno 36 držav sveta, proračun organizacije pa naj bi znašal 370 milijonov evrov. Vseeno je malce nenavadno, da je za leto 2017, za katero so zadnjič javno objavili podatke, Slovenija prispevala le 0,9 milijona evrov. Kakšno dodatno pojasnilo s strani pristojnih organov bi bilo zagotovo dobrodošlo.

Malce bolj pregledno je bilo drugo sporočilo za javnost, oziroma drugi sklep Vlade RS na zadnji lanski dopisni seji. Vlada je namreč izdala ‘uredbo o izvajanju uredb EU glede ukrepov’ za okrepitev upravnega sodelovanja na področju DDV v zvezi z izmenjavo podatkov iz nacionalnih registrov vozil.»Ta uredba je potrebna za izvajanje 21.a člena uredbe EU o upravnem sodelovanju in boju proti goljufijam na področju DDV in 5.b člena izvedbene uredbe EU o določitvi podrobnih pravil za izvajanje nekaterih določb uredbe o upravnem sodelovanju.

Oba člena se uporabljata od 1. januarja 2020,« so sporočili z Ministrstva za finance  in pojasnili, da je morala skladno s predpisi EU vsaka država članica imenovati nacionalni organ kot nacionalno kontaktno točko, katera bo pristojna za obdelavo zahtevkov za podatke o registraciji vozil za namene DDV. Nova uredba tako določa, da je v Sloveniji za obdelavo omenjenih zahtevkov pristojno Ministrstvo za infrastrukturo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.