Naslovnica Šport Po svetu se vrstijo pozitivni odmevi na potrditev Čeferina

Po svetu se vrstijo pozitivni odmevi na potrditev Čeferina

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko so delegati na kongresu Evropske nogometne zveze v Rimu soglasno potrdili dosedanjega predsednika Aleksandra Čeferina, se po svetu vrstijo odzivi na to izvolitev. Večina je pozitivnih, mnogi pa so se posvetili predvsem delu Čeferinovega govora, v katerem se je dotaknil odnosov s Svetovno nogometno zvezo.

UEFA Kongres RimAleksander Čeferin je pomagal UEFO dvigniti iz blata korupcijskih afer in klientelizma, zato je bil soglasno potrjen za nov mandat (foto: UEFA/nzs.si) 

 

Slovenski predsednik Evropske nogometne zveze UEFE Aleksander Čeferin na volitvah ni imel protikandidata in so ga za nov štiriletni mandat vsi prisotni delegati potrdili kar z aplavzom. Zato so se v svetovnih mediji bolj posvetili njegovemu govoru, oziroma ključnim točkam povedanega. Veliko medijskih hiš se je najprej dotaknilo napovedi, da bo UEFA že s sezono 2019/20 dala na tržišče svojo novo platformo za streaming prenose tekem.  

Drugi so se raje ubadali s Čeferinovim nezadovoljstvom s trenerji večine največjih evropskih klubov, saj se z izjemo peterice trenerjev Rome, Juventusa, Lyona, PSG-ja in  Schalkeja (Liverpoolov pa je bil opravičeno odsoten) niso udeležili ponedeljkovega sestanka s predstavniki UEFEv Frankfurtu, na katerem je bilo govora o načinu uporabe nedavno uvedene VAR tehnologije za pregledovanje posnetkov.

“Kdor se ni udeležil sestanka, se zdaj nima kaj pritoževati čez sodnike”, je med drugim povedal Čeferin. Sicer bodo VAR v evropskih pokalih prvič pričeli uporabljati že v torek, 12. februarja, ko bodo že na sporedu prve tekme šestnajstine finale Lige prvakov.  V odmevih na Čeferinov nastop je svoj prostor našel tudi problem rasizma v evropskem nogometu, pa morebitna ukinitev pravila, ‘da gol, dosežen v gosteh, velja več’.

Omenjena je bila še morebitna sprememba tekmovalnega sistema v nogometni Ligi prvakov, po kateri naj bi se najboljših 32 klubov razvrstilo v 4 skupine po 8 moštev. Predvsem pa so se mediji posvetili odnosom med UEFO in FIFO. Čeferin in UEFA sta namreč odločno proti načrtom kontroverznega predsednika FIFE Giannija Infantina o vzpostavitvi novega medcelinskega klubskega tekmovanja in o novi globalni Ligi narodov za reprezentance.  

Nekateri so ob tem zapisali, da od marca lani FIFA še ni predstavila nobenega konkretnega dokumenta teh načrtih (za katere pa ima baje že finančno pokritje s strani bogatih Arabcev). Največ medijev se je tako osredotočilo na ostre Čeferinove besede, da UEFA ne bo ‘kimavec’ (orig.: ‘yes man’), ki bo samo pritrjeval vsemu, kar počne FIFA, ampak da bo s svojim nestrinjanjem rešila svetovno nogometno zvezo pred hudimi napakami.

Čeferin je sicer poudaril še nujnost dialoga in medsebojnega spoštovanja med evropsko in svetovno krovno nogometno zvezo. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.