Naslovnica Kronika Večina nevarnih otroških igrač prihaja iz vzhodne Azije

Večina nevarnih otroških igrač prihaja iz vzhodne Azije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski policijski urad je med oktobrom lanskega leta in januarjem letošnjega leta izpeljal akcijo ‘Ludus II’, v katri je zasegel več kot pet milijonov nevarnih igrač v skupni vrednosti več kot 18 milijonov evrov. V operaciji je sodelovalo 21 držav, med njimi pa je bila tudi Slovenija.
Večina nevarnih otroških igrač prihaja iz vzhodne Azije

Tudi ponarejene Barbike so lahko nevarne za zdravje otrok (foto: hippopx.com)

Kot razkriva ime, je bila ‘Ludus II’ druga podobna akcija Evropskega policijskega urada EUROPOL. Prva mednarodna operacija kazenskega pregona proti ponarejenim igračam je bila izpeljana leta 2020 na podlagi analiz Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO). Tokrat so se pristojni organi fokusirali na izvajanje inšpekcijskih pregledov za odkrivanje čim višjega števila nezakonitih pošiljk in lokacij skladiščenja.

Številne racije so sledile preiskavam, ki so bile pred tem začete na spletnih platformah za e-trgovanje. V operaciji Ludus II je nazadnje sodelovalo 21 držav, med njimi tudi Slovenija, izplen pa je bil ogromen. Zaseženih je bilo namreč več kot pet milijonov nevarnih igrač, katerih skupna vrednost je presegla 18 milijonov evrov. Večina ponarejenih igrač je bila uvožena iz vzhodne Azije v države EU, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike.

»Zasežene igrače so predstavljale tveganje za zdravje zaradi izpostavljenosti kemikalijam, zadušitvi, električnemu udaru, poškodbi sluha in nevarnosti požara. Organi pregona so odkrili kršitve pravic intelektualne lastnine, pomanjkanje oznak CE in izjav o skladnosti ter prisotnost nevarnih snovi. Pravosodnim organom so ovadili 99 oseb, zdravstvenim oziroma upravnim organom pa 1459 oseb. Zaprli so tudi 30 spletnih mest,« so o rezultatih akcije sporočili z Urada RS za intelektualno lastnino.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.