Naslovnica Svet & EU Včasih bi bilo potrebno premakniti v višjo prestavo in pohiteti

Včasih bi bilo potrebno premakniti v višjo prestavo in pohiteti

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je potrebovala ves januar, da je uradno oznanila svoj delovni program za leto 2020. V njem je določila ukrepe, ki jih bo predvidoma sprejela v letu 2020, da bi pretvorila politične usmeritve predsednice von der Leyen v oprijemljive rezultate. Start z enomesečno zamudo pa ne obeta prav veliko.

 

Včasih bi bilo potrebno premakniti v višjo prestavo in pohiteti

Da je delovanje Komisije EU pogosto prepočasno, sedaj ugotavljajo tudi v Parlamentu EU in Svetu EU (foto:ec.europa.eu) 

  

Evropska komisija je pravkar sprejela delovni program za leto 2020, ki bo usmerjen predvsem v izkoriščanje priložnosti ekološkega in digitalnega prehoda. Pri pripravi programa pa ni ravno hitela. Sestava sedanje Komisije EU je bila namreč lani namesto 1. novembra potrjena šele 1. decembra, te enomesečne zamude pa nato v decembru in v januarju funkcionarji niso uspeli nadoknaditi. Tako bo letos zanje delovno leto trajalo le 11 mesecev, od tega pa velja odšteti še poletni premor…

Sicer bo letos Evropska komisija za uresničevanje 43 novih ciljev predlagala številne konkretne pobude, ki jih je razdelila med 6 obsežnejših programskih segmentov in sicer so le.ti: ‘Evropski zeleni dogovor’, ‘Evropa pripravljena na digitalno dobo’, ‘Gospodarstvo za ljudi, ‘Močnejša Evropa v svetu’, ‘Spodbujanje evropskega načina življenja’ ter ‘Nova spodbuda za evropsko demokracijo’.

»Komisija je med pripravljanjem delovnega programa preučila vse predloge, ki trenutno čakajo na odločitev Evropskega parlamenta in Sveta EU, in za 34 izmed njih predlaga, da se umaknejo in razveljavijo. Nekateri med njimi se ne ujemajo z novimi političnimi prednostnimi nalogami Komisije EU, glede večine pobud pa je Komisija še naprej zavezana k uresničevanju njihovih ciljev.

Komisija bo razmislila, kako bi se ti cilji bolje in učinkoviteje uresničevali, ter se bo z Evropskim parlamentom in Svetom EU posvetovala pred formaliziranjem umikov,« so še zapisali v sporočilu za javnost. Komisija je pred predložitvijo tega delovnega programa pri njegovi pripravi tesno sodelovala z Evropskim parlamentom, državami članicami in posvetovalnimi odbori. Komisija, Evropski parlament in Svet bodo zdaj v duhu nadaljnjega sodelovanja začeli razprave o oblikovanju seznama skupnih prednostnih nalog.

V sporočilu za javnost Komisije pa so presenetljivo kar sami dodali, kako se Evropski parlament in Svet EU strinjata, da je treba ukrepati hitro.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.