Naslovnica Kronika Valentinovo in opozorila na ljubezenske spletne prevare

Valentinovo in opozorila na ljubezenske spletne prevare

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob dnevu zaljubljencev so na spletnem mestu Varni na internetu opozorili na vse bolj kompleksne oblike ljubezenskih prevar na spletu. Poleg čustvenega razočaranja namreč so žrtve tovrstnih prevar pogosto tudi krepko finančno oškodovane.
Valentinovo in opozorila na ljubezenske spletne prevare

Tako se, navidezno povsem nedolžno, velikokrat prične poskus prevare… (foto: varninainternetu.si)

V sodobnih časih je postalo dopisovanje prek spleta eno od poglavitnih načinov navezovanja stikov in iskanja idealnega partnerja. Prvotno povsem običajni pogovori lahko hitro pripeljejo do čustvene navezanosti vpletenih, prav to pa je tudi cilj spletnih kriminalcev. S spletnega mesta Varni na internetu so zato na dan vseh zaljubljencev, oziroma Valentinovo, opozorili na nevarnosti različnih oblik spletnih ljubezenskih prevar.

»Storilci so člani dobro organiziranih mrež ljudi, ki se zelo poznajo človeško psiho in so odlični manipulatorji. Z ukradenimi fotografijami privlačnih moških ‘lovijo’ osamljene žrtve tako, da jim pošljejo prošnjo za prijateljstvo, nato pa pričnejo z dopisovanjem. Ko je enkrat vzpostavljeno zaupanje, sledijo dramatični zasuki in prošnje za denar,« opozarjajo s spletnega mesta Varni na internetu.

Predstavili so tudi najbolj pogoste oblike s področja ljubezenskih prevar. Kriminalci se največkrat predstavljajo kot zdravnik na delu v Siriji ali kje v Afriki, vojak na mirovni misiji, delavec na naftni ploščadi, ali pa le kot ločen ali ovdovel moški, z majhnim otrokom in zelo osamljen. Da bi pridobili njeno zaupanje, potencialni žrtvi natvezijo svojo žalostno zgodbo in ji pošiljajo lažne fotografije – vse, da bi navezali čim bolj intimen odnos.

Ko je enkrat ta odnos dovolj trden, pa sledijo zgodbice s prošnjami za denar, seveda pod pretvezo bolnega otroka, plačila zdravljenja, ali pa pokritja stroškov za pot domov. Poskus prevare je moč prepoznati tudi po tem, da kriminalci nagovarjajo žrtve k nakazilu prek plačilnih sistemov, kot sta Western Union ali MoneyGram, ali pa želijo nakazila na bančni račun, ki pripada tretji osebi – denarni muli.

Skoraj identična je prevara, ki uporablja lažne profile in fotografije zelo zapeljivih žensk. Prav tako je pogosto klasično izsiljevanje, ko lepotica ali lepotec prepričajo osebo, da se sleče pred kamero, potem pa od nje zahtevajo denar, sicer bodo javno objavili te gole posnetke. To običajno tudi storijo (posnetke objavijo na YouTube kanalu ali na Facebooku), da bi še dodatno pritisnili na žrtev.

Poleg tega pa so zadnje čase zaznali kombinacijo ljubezenske in kripto-investicijske prevare. Gre za kar zahtevno prevaro, saj poleg navezovanje tesnih stikov terja ogromno dopisovanja in prepričevanja. Angleška fraza ‘pig butchering’ opisuje pristop prevarantov, ki naporno in dolgotrajno pridobivanje žrtvinega zaupanja primerjajo s pitanjem prašiča pred zakolom. V tej obliki ljubezenske prevare se sicer cilja predvsem na bogate osamljene duše.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.