Naslovnica Svet & EU V pariški vojašnici bodo začeli z ekološko revolucijo mode

V pariški vojašnici bodo začeli z ekološko revolucijo mode

Avtor: Spletno Uredništvo

Kot posledica trajnostnega razvoja se razvija tudi trajnostna moda. Zato bodo v svetovni prestolnici mode Parizu odprli poseben pospeševalnik trajnostne in ekološko odgovorne mode, t.i. ‘zeleno hišo’ La Caserne.

V pariški vojašnici bodo začeli z ekološko revolucijo modeLa Caserne je v slovenskem prevodu vojašnica, kompleks pa trenutno bolj spominja na degradirano urbano območje, kot pa na modni inkubator sredi Pariza (foto: lacaserneparis.com)

 

Ker mora za trajnostno vzdržen razvoj planeta nekaj narediti vsak od nas, so se Francozi odločili, da bodo nekaj naredili tudi na področju, kjer so prva svetovna velesila – v modi. V Parizu bodo namreč do leta 2021 (točen datum še ni znan) odprli poseben pospeševalnik ‘trajnostne mode’ oziroma ekološko odgovorne mode, kot so jo poimenovali. Novi inkubator bo gostila ‘zelena hiša’ La Caserne, kjer bodo na razpolago ateljeji in pisarne, prostori ‘coworking’, trajnostni razstavni salon za tkanine ter trgovina za prodajo.

Poleg tega bo hiša na voljo za sestanke med oblikovalci in javnostjo, za izmenjavo informacij, za izobraževanje ter za organizacijo različnih delavnic in drugih prireditev. Hiša pa ni namenjena le francoskim modnim kreatorjem, ampak bodo najemnike izbirali pred odprtega mednarodnega razpisa. Nanj se lahko prijavi vsak, ki želi pomagati spremeniti svetovno modo v eno najbolj ekološko odgovornih industrij na svetu. 

“Ste mladi modni oblikovalec ali oblikovalska blagovna znamka in bi si želeli delati v največjem pospeševalniku trajnostne mode v Evropi? Prijavite se in se pridružite gibanju kot rezident La Caserne. Projekt je odprt za mlade oblikovalce in že uveljavljene blagovne znamke. Zainteresirani lahko izpolnijo prijavne obrazce (na razpolago v francoskem in angleškem jeziku na njihovem spletnem portalu) za najem prostora ter partnersko sodelovanje,” so povabilo posredovali kar z Ministrstva za kulturo RS.

Rok za prijavo za najem prostora se hitro izteka, saj je na voljo le še nekaj dni – do 31. avgusta. Posebna komisija, v kateri so tudi predstavniki Združenja visoke mode in Inštituta za modo Francije, bo nato opravila dokočni izbor. Sicer pa se komisija priporoča tudi za posredovanje vsakovrstnih idej in predlogov (prek spletne platforme) glede predstavitev,  materialov, delavnic, modnih revij… 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.