Naslovnica Trendi V Novi pošti o ženskah v prekarnih delovnih razmerjih

V Novi pošti o ženskah v prekarnih delovnih razmerjih

Avtor: Spletno Uredništvo
V sklopu gledališkega projekta Nova pošta se ta teden obeta predstava Nike Švab z naslovom ‘Delo in deklica I.–V: Drame tlačank’. Gre za 5 samostojnih prizorov, ki pa jih povezuje rdeča nit – ženske in prekarna delovna razmerja.
V Novi pošti o ženskah v prekarnih delovnih razmerjih

Plakat nove predstave Nike Kovač (foto: Slovensko mladinsko gledališče)

Prekarnost je v zadnjih 20 letih postala nekaj vsakdanjega, pa čeprav to področje še zdaleč ni tako urejeno, kot bi moralo biti. Sodobni kapitalizem je pripeljal do tega, da se delovna sila vse bolj uporablja le po potrebi, začasno. Prekarni delavec zato največkrat nima enakih pravic kot redno zaposleni, mora pa delati več od njih, pa tudi vse nedelje in praznike. ‘Za nagrado’ je nato navadno prvi, ki mu prekinejo delovno razmerje. Razmere pa so za ženske velikokrat še slabše kot za moške.

Zato se je Nika Švab odločila, da v novi predstavi obdela nekatere vidike žensk glede prekarnih delovnih razmerij. V igri z naslovom ‘Delo in deklica I.–V: Drame tlačank’ se zvrsti 5 samostojnih prizorov, ki jih povezuje osrednja tematika ženske in prekarna delovna razmerja. Tekst je zasnovan po strukturi, ki jo je v svojih ‘Dramah’ princes vzpostavil Elfriede Jelinek, izhodišče za ta gledališki projekt pa je bilo preučevanje sodobne dramatike.

»Vsak posamezen prizor/dogodek, ki se bo osredotočil na različne vidike prekarnega dela – duševno zdravje, odtujenost, nenehno delo od doma, stalna dosegljivost, nepripravljenost nadrejenih za vključevanje mlajših sodelavk v delovne procese –, bomo bralno uprizorili, sodelujoči pa ga bodo komentirali in razpravljali o njem,« so pojasnili s Slovenskega mladinskega gledališča, katero stoji za projektom Nova pošta.

V predstavi igrajo Lina Akif, Tina Dobnik, Varja Hrvatin, Eva Nina Lampič, Alja Lobnik, Sara Lucu, Katarina Majcen, Aleš Mendiževec, Mišo Mičić, Maruša Oblak, Milan Ramšak Marković, Nina Ramšak Marković in Nika Švab. Predstava bo na sporedu od jutri (15. november) do sobote (19. november) vsak dan ob 19. uri na lokaciji Nove pošte.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.