Naslovnica Trendi V Mini teatru niti nimajo časa za praznovanje 25 let obstoja

V Mini teatru niti nimajo časa za praznovanje 25 let obstoja

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubljanski Mini Teater letos praznuje 25 let delovanja. V prvem delu leta so zaključili z gledališko sezono 2023/2024 in sedaj so prešteli, kaj vse so v teh izjemno pestrih mesecih uspeli izpeljati. Premierno so odigrali 7 predstav, uprizorili so kar 184 ponovitev, izvedli 73 predstav na gostovanjih v Sloveniji in v tujini.
V Mini teatru niti nimajo časa za praznovanje 25 let obstoja

Direktor Mini teatra Robert Waltl je zadnji konec tedna že vadil za novo lutkovno predstavo

Tudi v gledališki sezoni 2023-24 so bili v Mini teatru zelo aktivni. Že to, da so na oder uspešno spravili kar sedem premier, jasno pomeni, da ni bilo prav veliko časa za počitek. Prvič so odigrali predstave ‘Vampirček gre v šolo’, ‘Trilogija Lehman’,’Snežena sestra’, ‘Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford’, ‘Volk in kozlički’,’Sanjači ali ljubezenska zgodba v revoluciji’ ter ‘Skini mi se s kursa’.

Poleg teh pa so uprizorili kar še 184 ponovitev, pri čemer so jih 107 odigrali kot del otroškega programa in ostalih 77 v post-dramskem programu. Poleg tega so člani in člancie Mini teatra 73-kat nastopili na gostovanjih v Sloveniji in v tujini. Skupno si je predstave Mini teatra v sezoni 2023-24 ogledalo preko 25.000 obiskovalcev, realizirali pa so tudi podporni program za učence (ogled predstav in edukativna jutra s pogovori po predstavah).

Ponovili so veliko njihovih predstav iz prehodnih sezon ter bili ‘hiperaktivni’ tudi stran od odrov. »V okviru vizualnega programa smo v Mini teatru postavili svetlobno instalacijo Marka Požlepa ‘Holly Hell’, v Bežigrajski galeriji razstavo Od skice do lutke: Hrestač ‘ – Aleksander Januškévič in Ljudmila Skitovič ter v okviru festivala Borštnikovo srečanje 2024 v GT 22 razstavo Razstava #2 Mini teater 25let / demo verzija – Prostorska postavitev serije Odprti arhivi v sklopu iLabGT22.

Organizirali smo tudi 9. mednarodni festival Hiša strpnosti – Hiša drugih ter številne koncerte, promocije knjig, filmske projekcije, predavanja, delavnice, praznovanje Dan križevniškega soseda in tradicionalne sprevode Dedka mraza v Ljubljani,« so našteli z Mini teatra in spomnili, da je Nataša Barbara Gračner na 36. festivalu ‘Gavelline večeri 2023’ v Zagrebu z njihovo predstavo ‘Kdo se boji Virginie Woolf?’ osvojila nagrado za najboljšo igralko.

Poleg tega so v Mini teatru gostili SSG Trst s tremi ponovitvami predstave ‘O snegu in ljubezni’, lutkovno skupino Kakodolgoše KPD Šmihel iz Avstrije s predstavo ‘Jajce’, SNV Zagreb s predstavo ‘Država Dada Jok’, beograjsko gledališče Dadov iz Srbije s predstavo ‘Starši’ ter KunstTeatar ter umetniško organizacijo T25 s predstavo ‘Jackpot’.

Prejšnji konec tedna pa so se že pričele uvodne vaje za novo lutkovno predstavo ‘Zgodbe iz Odese’.  Ta predstava bo posebna tudi zaradi tega, ker bo za izvedbo poskrbel direktor Mini teatra Robert Waltl osebno, s čemer pa bo obenem obeležil svojih spoštovanja vrednih 35 let umetniškega ustvarjanja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.