Naslovnica Slovenija Tudi pri prevozih skupin otrok se vedno najde kakšna nepravilnost

Tudi pri prevozih skupin otrok se vedno najde kakšna nepravilnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za infrastrukturo je ob koncu šolskega leta opravil inšpekcijski nadzor prevozov skupin otrok. Opravljenih je bilo 36 inšpekcijskih pregledov. Sicer so voznikom izdali tri plačilne naloge, a le zaradi administrativnih prekrškov, vsi šolski avtobusi pa so bili brezhibni.
Tudi pri prevozih skupin otrok se vedno najde kakšna nepravilnost

Simbolična fotografija avtobusov za prevoz šolarjev (foto: Inšpektorat RS za infrastrukturo)

Inšpektorji za cestni promet (IRSI) so v drugi polovici meseca junija izpeljali akcijo poostrenega nadzora za področje prevozov skupin otrok, pri čemer sta jim pomagala tudi inšpektorja za javni potniški promet (IRSOE). Preverjanje vozil in voznikov, ki prevažajo skupine otrok, je ob zaključku šolskega leta potekalo predvsem pred osnovnimi šolami, a tudi na drugih lokacijah, kjer potekajo prevozi skupin otrok.

»V nadzorih so bili inšpektorji IRSI osredotočeni na preverjanje spoštovanja tako imenovane socialne zakonodaje (časi vožnje, odmori in počitki voznikov, ravnanje s tahografi in podobno) in tehnične brezhibnosti vozil, s katerimi se prevažajo otroci. V nadzoru so inšpektorji na terenu skupaj izvedli 36 inšpekcijskih pregledov,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Predvsem pa je bil zanimiv izplen celotne akcije. Tako so inšpektorji našli nekaj nepravilnosti in zato so voznikom izdali tri plačilne naloge – dva plačilna naloga zaradi izostanka ročnega vnosa podatkov na voznikovo kartico, enega pa zaradi kršitve določil glede predpisanega dnevnega počitka.

Poleg tega so izrekli 5 opozoril – eno zaradi izostanka vnosa oznake države začetka dnevnega dela v tahograf, dve zaradi nezmožnost predložitve ročnih zapisov in izpisov s strani voznika ter dve zaradi kršitve določb dnevnega počitka oziroma tedenskega počitka voznikov.

Skoraj vse nepravilnosti sodijo v področje administrativnih prekrškov, najbolj pozitiven rezultat nadzora pa je dejstvo, da so bili tokrat vsi šolski avtobusi brezhibni. Vseeno pa bodo podobno akcijo inšpektorji za cestni promet izvedli tudi ob začetku novega šolskega leta 2024/25.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.