Naslovnica Kronika V Mariboru so dezaktivirali ogromno bombo iz druge svetovne vojne

V Mariboru so dezaktivirali ogromno bombo iz druge svetovne vojne

Avtor: Spletno Uredništvo
Mnogi Mariborčani so se včeraj popoldan lahko končno oddahnili, saj so pristojne službe uspešno dezaktivirale 250 kg težko letalsko bombo. Nevaren neeksplodiran ostanek iz 2. svetovne vojne so v minulih dneh našli med deli na gradbišču v mestni četrti Tezno, a se je na koncu vse srečno razpletlo.
V Mariboru so dezaktivirali ogromno bombo iz druge svetovne vojne

Prizorišče najdbe – na srečo ob izkopu gradbišča niso zadeli vžigalnika na bombi, sicer… (foto: policija.si)

Mnogi pozabljajo, da je bil večji del Slovenije med drugo svetovno vojno del Hitlerjevega ’tisočletnega’ Tretjega rajha. Zato so zavezniki predvsem v zadnjih dveh letih vojne večkrat bombardirali tudi vojaške cilje na Štajerskem. Kakšna odvržena bomba pa včasih ni eksplodirala, ampak kje zarita v zemlji čaka, da jo kdo najde. Prav nekaj takega se je ta teden zgodilo na območju Prevorškove ulice 8 v Mariboru.

Na gradbišču so namreč našli kar 250 kg težko letalsko bombo z več vžigalniki, ki je na srečo med izkopom niso nehote aktivirali. Sledil je hiter obisk strokovnjakov za pirotehniko in nato so skupaj z ostalimi pristojnimi službami za včeraj pripravili akcijo dezaktivacije bombe. Da je šlo za zelo resno grožnjo, priča dejstvo, da so do 10.30 evakuirali vse ljudi v krogu 300 m od najdišča, od 11. ure dalje pa je bilo omejeno gibanje in odrejena zapora cest v krogu 600 m od bombe.

Policija je pripravila podrobna navodila za evakuacijo prebivalstva, v bližnji OŠ je bil organiziran začasni zbirni center, pa tudi parkirne prostore za vozila krajanov so pripravili v bližini športnega igrišča Kovinar. Policisti so včeraj že dopoldan zavarovali širše območje na Teznem, pri tem pa so uporabili tudi drone, ki so iz zraka bdeli nad dogajanjem. Nekaj po 13. uri pa so sirene označile konec nevarnosti in ljudje so se lahko začeli vračati domov.

Pripadniki Državne enote za odstranjevanje NUS so namreč uspešno odstranili vse vžigalnike z bombe ter jo tako po približno 75 letih, odkar je bila odvržena, spet naredili povsem nenevarno. Skoraj istočasno pa so bili člani Državne enote za odstranjevanje NUS aktivni tudi na drugem koncu države, kjer je neeksplodiranih artefaktov še precej več, izhajajo pa predvsem iz I. svetovne vojne.

»Ob 11.50 so v Solkanu, občina Nova Gorica, pripadniki Državne enote za odstranjevanje NUS posredovali, kjer so iz parcele občana odstranila NUS. Odstranili so 1 topovsko granato kalibra 100 mm, mase 11 kg in eno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,1kg. Obe najdbi sta avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne,« so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pri tem je zanimivo, da običajno granate avstrijske in nemške izdelave še vedno funkcionirajo, a so manj nevarne kot italijanske granate. Med italijanskimi projektili iz prve svetovne vojne jih je sicer le malo vzdržalo zob časa, a so tisti redki zelo nevarni, saj radi eksplodirajo že ob najmanjšem dotiku.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.