Naslovnica Gospodarstvo Še naprej zelo dobre bonitetne ocene za Slovenijo

Še naprej zelo dobre bonitetne ocene za Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direktorata za zakladništvo in Ministrstva za finance so sporočili, da je agencija Creditreform Rating pravkar potrdila zelo dobro bonitetno oceno Republike Slovenije AA-. Poleg tega je ista agencija Sloveniji tudi za bližnjo prihodnost napovedala stabilne obete.
Še naprej zelo dobre bonitetne ocene za Slovenijo

Ne glede na vse globalne težave Republiki Sloveniji še vedno kaže zelo dobro (foto: Max Pixel)

Agencija Creditreform Rating je priznana kot zunanja bonitetna ocenjevalna institucija (ECAI) v skladu z uredbami ‘Basel III’ in izvaja ocene, ki so v skladu z zahtevami nadzornih organov za finančne trge ali transakcije. Od leta 2011 je agencija Creditreform Rating registrirana v skladu z Uredbo EU o bonitetnih agencijah in je pod nadzorom Evropskega organa za vrednostne papirje in trge ESMA.

Creditreform Rating je pravkar potrdila zelo dobro bonitetno oceno Republike Slovenije AA- in temu dodala tudi napoved stabilnih obetov. Kot osnovne dejavnike za visoko bonitetno oceno je navedla zelo raznoliko slovensko gospodarstvo, ki se ponaša z močnim trendom rasti in fleksibilnim trgom dela. Slovenska gospodarska rast naj bi bila v bližnji prihodnosti še naprej višja od rasti v evro-območju.

Agencija je poudarila tudi obete konstruktivne srednjeročne rasti, ki jo na daljši rok lahko ogrozi nepravočasna uvedba reform na področju demografskih sprememb in področju zdravstva (pri čemer je bil že narejen opazen napredek na področju reforme dolgotrajne oskrbe). Zunanjetrgovinska tveganja, ki so povezana z majhnim in odprtim gospodarstvom, agencija označuje kot povsem  obvladljiva.

Slovenija se namreč ponaša s presežkom tekočega računa plačilne bilance in tudi z ugodno mednarodno investicijsko pozicijo. »Pomemben dejavnik visoke bonitetne ocene Slovenije Credireform Rating vidi tudi v napovedih znižanja javnega dolga v naslednjih letih. Preudarno upravljanje z dolgom, ugoden obseg likvidnostne rezerve in visoka dostopnost virov financiranja znižujejo fiskalna tveganja.

Agencija pa ocenjuje, da bližajoče volitve ob politični razdrobljenosti prinašajo nekoliko negotovosti glede politične stabilnosti in reformnega napredka,« so še zapisali v skupnem sporočilu za javnost Direktorata za zakladništvo in Ministrstva za finance RS.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.