Naslovnica Gospodarstvo V drugem poskusu naj bi le dobili predloge za dolgoročni razvoj makro destinacij

V drugem poskusu naj bi le dobili predloge za dolgoročni razvoj makro destinacij

Avtor: Spletno Uredništvo

V petek, 10. januarja se izteče drugi rok za oddajo ponudb za izdelavo štirih turističnih ‘master planov’ (temeljnih, glavnih načrtov). Gre za javno naročilo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, katero je namenjeno dodatnemu razvoju štirih slovenskih turističnih makro destinacij v obdobju 2020-2030. Vrednost javnega naročila naj bi bila okrog dvesto tisoč evrov.

V drugem poskusu naj bi le dobili predloge za dolgoročni razvoj makro destinacijTokrat gre le za predloge načrtov, izdelava končnih verzij master planov bo sledila v prihodnjih 12 mesecih (foto: János Korom/sl.m.wikipedia.org)

 

Ob koncu postopkov želi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) za vsako od opredeljenih štirih turističnih makro destinacij v Sloveniji dobiti v roke ustrezne razvojne dokumente oziroma individualne ‘master plane’. S tem javnim naročilom bi radi namreč na MGRT skupaj z ostalimi deležniki izoblikovali učinkovite razvojne aktivnosti, prek katerih bodo na najbolj optimalen način omogočili izkoriščanje vseh potencialov na področju turizma vsake od štirih makro destinacij.

Kot je znano, so že pred časom določili 4 turistične makro-regije Slovenije. Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 tako opredeljuje, da je Slovenija razdeljena na destinacije Alpska Slovenija, Termalna Panonska Slovenija, Mediteranska & Kraška Slovenija ter Ljubljana & Osrednja Slovenija. Predlog vsakega individualnega glavnega načrta za turistične makro destinacije bo moral pokriti določene vsebinsko zaokrožene sklope in področja, ki so skladna z mednarodno metodologijo turističnega načrtovanja.

To so analiza in diagnoza, oblikovanje strateškega razvojnega koncepta, načrt trženja makro destinacije, akcijski načrt in vrednotenje. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je javno naročilo prvič objavilo že 4. junija lani, vendar je bil tedaj postopek (zaradi neizpolnjevanja vseh pogojev s strani ponudnikov), zaključen brez končne odločitve.Kasneje drugič objavljeno javno naročilo je vsebinsko enako, le da so natančneje definirani pogoji za kandidaturo na javnem razpisu. 

Vrednost javnega naročila naj bi bila okrog 200.000 evrov, proces dokončne izdelave master planov naj bi potekal okroglo leto, vanj pa bo moral izvajalec vključiti tudi vse ključne turistične deležnike v vsaki od makro destinacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.