Naslovnica Slovenija Urad za varovanje tajnih podatkov ni razkril prav veliko

Urad za varovanje tajnih podatkov ni razkril prav veliko

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Vlade Republike Slovenije za varovanje tajnih podatkov le redko objavlja novice o svojih aktivnostih. Tokrat pa je oznanil, da je Vlada RS minuli teden potrdila nove tehnično zahteve za kriptografske rešitve, katere so z vidika varnosti primerne za obravnavo tajnih podatkov različnih stopenj tajnosti.
Urad za varovanje tajnih podatkov ni razkril prav veliko

Tehnično-varnostne zahteve za kriptografske rešitve postajajo v modernem svetu vse bolj kompleksne  (foto: pxhere.com)

Urad Vlade Republike Slovenije za varovanje tajnih podatkov je objavil novico, da je Vlada RS že pred enim tednom (na 30. redni seji, ki je bila na vrsti 5. januarja) potrdila sprejem novih tehnično-varnostnih zahtev za kriptografske rešitve. Nove rešitve namreč ustrezajo aktualnim varnostnim zahtevam glede obravnave tajnih podatkov za več različnih stopenj tajnosti, ki so v uporabi v naši državi.

Ker gre za zelo zaupno področje, pa so bili na Uradu Vlade RS za varovanje tajnih podatkov zelo skopi tudi glede osnovnih informacij o novih kriptografskih rešitvah. »Osnovne varnostne zahteve določajo poleg uporabe kriptografskih algoritmov različnih ravni tudi tehnične varnostne zahteve, ki jim mora zadoščati posamezna kriptografska rešitev, da je varnostno ustrezna za varovanje tajnih podatkov.

Obravnavanje tajnih podatkov zunaj upravnega ali varnostnega območja je dovoljeno z uporabo kriptografskih rešitev, za katere je izdano potrdilo o varnostni ustreznosti,« so pojasnili z Vlade RS za varovanje tajnih podatkov. Dodali so še, da to potrdilo izda nacionalni varnostni organ na podlagi uspešno opravljenega postopka preverjanja ustreznosti kriptografskih rešitev. Niso pa razkrili, ali so nove rešitve usklajene s strukturami EU in zveze NATO, katerih članica je tudi Slovenija.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.