Naslovnica Gospodarstvo Umetna inteligenca potrebuje človeško inteligenco

Umetna inteligenca potrebuje človeško inteligenco

Avtor: Spletno Uredništvo

Javna agencija SPIRIT Slovenija je ta teden izpeljala vsakoletno raziskovalno srečanje programa ‘Nadaljnja rast in razvoj podjetij s tujim in mešanim kapitalom’. Dogodek je bil letos na sporedu že četrtič, zaradi pandemije je potekal prek spleta, posvečen pa je bil vplivu umetne inteligence na vodenje in poslovanje podjetij.

Letošnji dogodek je bil kombinacija virtualnega prenosa in prenosa v živo studia na Brdu pri Kranju (foto: Spirit Slovenija/STA/Nebojša Tejić)

 

Ne četrtem raziskovalnem srečanju programa ‘Nadaljnja rast in razvoj podjetij s tujim in mešanim kapitalom’ je bilo govora predvsem o vplivu umetne inteligence (UI) na poslovanje podjetij. Na raziskovalnem srečanju, ki so ga bili zaradi pandemije koronavirusa prisiljeni izpeljati le v spletni obliki, je vseeno sodelovalo več kot 70 predstavnikov podjetij s tujim in mešanim kapitalom.

Sodelujoči so prisluhnili strokovnim gostom in njihovim pogledom na težave, ki jih v vodenje in poslovanje podjetij prinaša umetna inteligenca. Dr. Jure Leskovec (profesor na Univerzi Stanford in direktor raziskav in naprednih tehnologij v tehnološkem podjetju Pinterest v Silicijevi dolini) je na primer poudaril vse večji pomen uporabe umetne inteligence, ki pa jo je moč prelisičiti, napačno uporabiti in tudi zlorabiti.

Zato je zanj ključen dobro delujoč sistem, poleg tega pa se za učinkovito rabo umetne še vedno potrebuje tudi človeška inteligenca. »Imamo lasten digitalni laboratorij, v katerem razvijamo logistične rešitve prihodnosti, ki nam bodo olajšale in optimizirale poslovanje ter poslovne procese in povečale učinkovitost. Odločili smo se, da bomo DB Schenker spremenili v podjetje, ki temelji na podatkih,« pa  je dejal dr. Joachim Weise, zadolžen za UI pri podjetju DB Schenker.

Sicer je v program ‘Nadaljnja rast in razvoj podjetij s tujim in mešanim kapitalom’ trenutno vključenih 80 podjetij, med katerimi jih 18 širi svoje proizvodne zmogljivosti. Poleg privabljanja tujih investicij javna agencija SPIRIT Slovenija namreč aktivno skrbi za tuje investitorje, ki so že prisotni v Sloveniji jih podpira pri njihovi nadaljnji rasti in razvoju v slovenskem poslovnem okolju.

»Agencija je prvo raziskovalno srečanje organizirala že leta 2017, na njem pa so govorili o umetnosti inovativnega iskanja in razvoja pravih sodelavcev ter visoki zavzetosti zaposlenih. Rdeča nit raziskovalnega srečanja podjetij s tujim in mešanim kapitalom v 2018 so bili gradniki uspeha v svetu hitrih sprememb ter nujnost prilagajanja podjetij in zaposlenih, v 2019 pa ključne lastnosti voditeljev 21. stoletja pri vodenju zaposlenih in timov,« so še zapisali v sporočilu za javnost javne agencije Spirit Slovenija

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.