Naslovnica Svet & EU Turška vojaška agresija ni ovira za gospodarske posle s Slovenijo

Turška vojaška agresija ni ovira za gospodarske posle s Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se turška agresija na sever Sirije in kraja plina oziroma nafte v Sredozemlju stopnjujta, je v Kongresnem centru Brdo potekalo 8. zasedanje slovensko-turške skupne gospodarske komisije. Vodila sta ga minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar ter minister za mladino in šport Republike Turčije dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu.

Turška vojaška agresija ni ovira za gospodarske posle s SlovenijoPrizor z zasedanja Sveta EU, ko so pred dvema tednoma ministri za zunanje zadeve sprejemali pravno podlago za sankcije proti Tučiji (foto: gov.si)

  

Poslanci v parlamentu EU so že oktobra pozvali k sankcijam proti Turčiji in sicer zaradi njenega vojaškega posredovanja v Siriji. Potem so se o turški kraji tujega plina in nafte iz sredozemskih podmorskih vrtin dogovarjali sredi novembra v Svetu EU, ko so zunanji ministri držav EU tudi potrdili pravni okvir za bodoče sankcije. »Svet je ponovno poudaril, da imajo te nezakonite dejavnosti resne in takojšnje negativne posledice za različne vidike odnosov med EU in Turčijo. Turčijo je ponovno pozval, naj se vzdrži teh dejavnosti, deluje v duhu dobrih sosedskih odnosov ter spoštuje suverenost in suverene pravice Cipra v skladu z mednarodnim pravom.

Svet je 14. oktobra 2019 opozoril na in ponovno potrdil prejšnje sklepe Sveta in Evropskega sveta, tudi sklepe z dne 22. marca 2018 in 20. junija 2019, v katerih je izražena odločna obsodba nadaljujočih se nezakonitih dejavnosti Turčije v vzhodnem Sredozemlju in Egejskem morju. Svet je izrazil resno zaskrbljenost zaradi dejstva, da Turčija v vzhodnem Sredozemlju izvaja nezakonite dejavnosti vrtanja, in obžaloval, da se še ni odzvala na večkratne pozive Evropske unije, naj z njimi preneha,« so med drugim 11. novembra zapisali v sporočilu za javnost Sveta EU.

Zanimivo, na sestanku je bil prisoten tudi Cerar, v sporočilu za javnost  slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) pa za razliko od uradnega poročila Sveta EUTurčija sploh ni bila omenjena. Že 10 dni kasneje pa je Brdo gostilo 8. zasedanje slovensko-turške skupne gospodarske komisije, na čelu z prvim možem MZZ RS Mirom Cerarjem in ministrom za mladino in šport RT Mehmetom Muharremom Kasapoğlujem. Na sestanku so se dogovorili o vrsti področij in oblik ekonomskega sodelovanja – kmetijstvo, promet, gozdarstvo, investicije, turizem, prehrana, znanosti, šport ter informacijske tehnologije.

Z MZZ so sporočili še, da so prisotni izoblikovali tekst Protokola o sodelovanju, ki predstavlja osnovo za prihodnje delovanje. Podpisan je bil tudi Akcijski načrt sodelovanja za kmetijstvo, razvoj podeželja in gozdarstvo za obdobje 2019–2021 ter tudi Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju športa, možnosti sodelovanja in sicer na področju zimskih športov, šolskega športa in področju športne industrije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.