Naslovnica Slovenija Turistični boni in novopečeni planinci so rešili sezono

Turistični boni in novopečeni planinci so rešili sezono

Avtor: Spletno Uredništvo

Letošnja poletna sezona je v zadnjih izdihljajih, zato so že na voljo prve statistične ocene. S Planinske zveze Slovenije sporočajo, da so letos gore privabile manj tujcev in več novih domačih obiskovalcev. Prav ti novopečeni planinci so pripomogli k reševanju sezone, ki zaradi pandemije koronavurusa sprva ni obetala nič dobrega. 

 Turistični boni in novopečeni planinci so rešili sezonoNajveč turističnih bonov je bilo vnovčenih v bližini Triglava (foto: Matjaž Šerkezi/PZS). 

 

Poletna sezona 2020 se je za Planinsko zvezo Slovenije (PZS) uradno zaključila že z iztekom meseca septembra, a tudi zaradi zadnjega toplotnega vala toplejšega zraka mnoge koče še niso zaprle svojih vrat. Letošnjo poletno sezono je seveda močno zaznamovala pandemija koronavirusa. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo vključno z avgustom v planinskih kočah zabeleženih 25 odstotkov manj nočitev v primerjavi z zadnjimi sezonami, a sezona le ni bila tako katastrofalno slaba. ki pa so bile zelo uspešne.

»Nočitev je bilo za četrtino manj kot pretekla leta, vendar je bilo zaradi več enodnevnih gostov in razmeroma dobre njihove potrošnje sezona v finančnem smislu dobra, ne najboljša, a boljša od pričakovanj glede na pomladanske razmere. Predvsem je bila boljša v nekaterih višje ležečih sredogorskih kočah, kjer nekaj koč beleži celo izjemno dobro sezono, medtem ko je bila slabša v visokogorju, kjer so nekatere koče beležile polovico manj nočitev glede na pretekla leta,« je številke komentiral strokovni sodelavec na PZS Dušan Prašnikar.

Ena od posebnosti te korona-sezone je bila ta, da je bilo v kočah precej več enodnevnih gostov. Poleg tega je slovenski gorski svet obiskalo večje število oseb, ki spred tem niso zahajale v gore. Neizkušeni novopečeni planinci z neustrezno opremo, z neprimernim obnašanjem, s čudnimi vprašanji in z nenavadnimi željami glede postrežbe so marsikje zbudili zgražanje ‘pravih’ planincev, a so po drugi strani v kočah pustili več denarja, saj je bila potrošnja pijače in hrane večja kot v preteklosti.

Predvsem pa so k večjemu obisku ‘novopečenih planincev’ botrovali turistični boni. V domovih je bilo tako unovčenih 14.241 bonov v skupni vrednosti 761.000 evrov. S PZS so opozorili še na povečano problematiko odpadkov, po informacijah Gorske reševalne službe pa je bilo letos več reševanj prav zaradi nepoznavanja terena, neizkušenj in preseganja lastnih zmožnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.