Naslovnica Šport Tudi v mladi reprezentanci težave zaradi neigranja v klubih

Tudi v mladi reprezentanci težave zaradi neigranja v klubih

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let bo v mesecu oktobru odigrala dve izjemno kakovostni prijateljski tekmi. 11. oktobra bodo slovenski upi v mariborskem Ljudskem vrtu gostili Anglijo, štiri dni kasneje pa v celjski Areni še vrstnike iz Madžarske.

Tudi selektor slovenske mlade izbrane vrste Primož Gliha se spopada s celo vrsto težav (foto: nzs.si) 

 

Slovenska mlada reprezentanca nadaljuje z malce bolj dolgoročno strategijo približevanja evropskemu prvenstvu U-21, ki ga bo Slovenija gostila leta 2021. Slovenski selektor Primož Gliha se sicer še naprej sooča s podobnimi težavami, kot jih je imel že pred tremi leti. Slovenija ima že zaradi svoje geografsko-demografske omejenosti precej manjši bazen mlajših nogometašev od vseh sosedov. Če pa ti talenti potem ti ne igrajo niti v svojih klubih (podobno kot marsikdo pri članski reprezentanci), je skoraj nemogoče sestaviti spodobno reprezentančno selekcijo.

Zato selektor poskuša obenem razširiti reprezentančno bazo ter omogočiti napredek najbolj perspektivnih nogometašev. Zato se je strokovni štab odločil za serijo atraktivnih prijateljskih tekem, ki služijo tudi kot prva faza priprav EP U-21 2021. Slovenija je tako septembra v Ljudskem vrtu remizirala z mlado francosko reprezentanco. »Proti Francozom smo imeli 8 reprezentantov selekcije U21, 8 igralcev selekcije U20 in 2 vhodna igralca selekcije U20, medtem ko so Francozi igrali izključno z vhodnim letnikom U20.

Potrebno je vedeti, da trenutno selekcijo U21 zastopajo igralci letnika 1998, selekcijo U20 igralci letnika 1999, medtem ko so nogometaši letnika 2000 vhodni člani selekcije U20. Naša reprezentanca je bila torej proti Francozom nekoliko izkušenejša, bo pa sedaj iz istega razloga mlajša od angleške izbrane vrste, saj imamo trenutno v reprezentanci deset igralcev U21 in deset igralcev U20,« je pojasnil selektor Primož Gliha. Sicer naši mladi upi še vedno ne dobivajo dovolj priložnosti za igranje v prvi slovenski ligi.

Tokrat so na slektorjevem seznamu Adam Gnezda Čerin (Nuernberg/GER), Žan Celar (Cittadella/ITA), Tomi Horvat (Mura), Luka Štor (Dynamo Dresden), Aljaž Ploj in Dejan Petrovič (oba Aluminij), Žan Zaletel, Jakob Novak in Dušan Stojinović (vsi Celje), Sven Šoštarič Karič, Matija Rom in Janez Pišek (vsi Domžale), Žiga Frelih (Inter Zaprešič/HRV), Arian Rener in Leon Sever (oba Tabor Sežana), Egzon Kryeziu in Žan Rogelj (oba Triglav), Jan Mlakar (QPR/ENG), David Zec (Benfica/POR) in Vitja Valenčič (Olimpija).

V oči bode, da je na zadnjem seznamu in le en igralec Olimpije in prav nobenega sedanjega igralca Maribora. To pač pomeni, oba najboljša slovenska kluba delujeta predvsem po tržni logiki, po kateri je ceneje kupiti igralca od drugje in ga potem čim bolj hitro prodati, kot pa vzgajati lastne kadre. No, v primeru Luke Štora pa tudi ni povsem jasno, zakaj se ga je Maribor tako hitro odrekel. Primorec je bil namreč letos pri Aluminiju prvi strelec lige, potem pa je zelo hitro odšel v Nemčijo.

Sicer bo 11. oktobra ob 18. uri Slovenija v Ljudskem vrtu gostila Anglijo, 15. oktobra pa bo v Celju ob 18.00 na sporedu še obračun med Slovenijo in Madžarsko.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.