Naslovnica Gospodarstvo Tudi v Izoli rekordno turistično leto 2017

Tudi v Izoli rekordno turistično leto 2017

Avtor: Spletno Uredništvo

Leto 2017 je Izolo obiskalo za 20 % več tujih gostov, tudi vsi ostali pokazatelji pa potrjujejo, da je bilo leto 2017 za izolski turizem rekordno leto. Glede na zbrane podatke so lani realizirali 8 % več opravljenih nočitev kot v letu 2016. V letu 2018 čaka izolske turistične delavce kar nekaj novosti: turistično-informacijski center se bo do velikonočnih praznikov preselil na novo lokacijo, načrtujejo še močnejšo digitalno prisotnost na spletu, ki jo bodo gradili predvsem skozi nov spletni portal izolskega turizma. 

barka izolana 2Ena od lanskih pridobitev za izolski turizem je muzejski projekt Izolana – Hiša morja (slika: izola.si)

 

S Turističnega združenja Izola so sporočili, da so v letu 2017 zabeležili skoraj 330.000 opravljenih nočitev. Ta številka ne zajema vseh namestitvenih obratov, ki v Izoli delujejo, kar pomeni, da bo ta v resnici še nekoliko višja. Indeksi so bili višji prav v vseh mesecih leta, skupaj pa so zabeležili 8 % rast števila realiziranih prenočitev v primerjavi s preteklim letom.

Od tega je bila 8 % rast zabeležena tudi v hotelih, 21 % v hostlih ter guest house enotah in 17 % pri sobodajalcih. Zasedenost kampov ostaja na približno enakem nivoju kot lani. Več kot polovica izolskih gostov (61 %), ki  je občino Izola obiskala v preteklem letu, prihaja iz Slovenije, sledijo jim avstrijski (10,3 %), nemški (8 %) in italijanski (4 %) gostje. Opažajo tudi porast madžarskih, čeških, belgijskih in poljskih gostov. Skupaj je Izolo v letu 2017 obiskalo 20 % več tujih gostov in 6 % več domačih.Tudi rezervacije so bile v preteklem letu opravljene bistveno prej.

Tudi napovedi za 2018 so ponovno dobre, saj hotelirji že sedaj opažajo še hitrejši trend opravljanja rezervacij. Izolsko namestitveno ponudbo je v letu 2017 popestrilo predvsem odprtje hotela Cliff na Belvederju in nekaj drugih manjših enot v mestnem jedru. Na Dnevih slovenskega turizma pa so se v sklopu projekta’Moja dežela – lepa in gostoljubna’ razveselili prvega mesta v kategoriji turistični kraji.

Tudi na Turistično informacijskem centru beležijo povečan obisk, saj jih je v lanskem letu obiskalo 30 % več obiskovalcev kot v letu 2016. Skupaj je informacije iskalo kar 18.090 obiskovalcev. Z namenom nekoliko drugačne promocije so na TIC-u v poletni sezoni oddajali tudi sup deske, s čimer so popestrili samo ponudbo, letos pa predvidevajo še več tržnih aktivnosti, predvsem prodajo različnih izdelkov in spominkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.