Naslovnica Gospodarstvo Tudi slovensko gospodarstvo bo vstopilo v Rusijo prek Sankt Peterburga

Tudi slovensko gospodarstvo bo vstopilo v Rusijo prek Sankt Peterburga

Avtor: Spletno Uredništvo

Spomladi bo večja slovenska gospodarska delegacija obiskala drugo največje rusko mesto Sankt Peterburg in njegovo širše zaledje, ki je obenem ena najbolj industrializiranih ruskih regij. Že precej pred tem obiskom pa bodo 19. februarja v Ljubljani pripravili obširen in poučen seminar za slovenska podjetja, ki jih zanima poslovanje na tem območju Ruske federacije.

Tudi slovensko gospodarstvo bo vstopilo v Rusijo prek Sankt PeterburgaBiznis je biznis, pa naj bo v mestu Sankt Peterburg ali v regiji Leningrad (foto:Alexey Komarov/flickr.com)

 

Ni potrebno posebej poudarjati, da je Sankt Peterburg drugo največje in najrazvitejše mesto v Ruski federaciji in da je že od svoje ustanovitve 1703 predstavljalo rusko okno v svet. Danes ima skoraj 5,5 milijone prebivalcev, mesto pa je obenem avtonomna upravna enota. Okrog njega se razteza Lenigrajska oblast, oziroma Leningrajska regija, ki ima še dodatnih 1,8 milijona prebivalcev. Leningrajska regija, ki je presenetljivo obdržala prejšnje ime Sankt Peterburga pa meji kar na dve državi EU – na Finsko in na Estonijo. Mesto pa je obenem upravno celotnega ruskega središče Severozahodnega zveznega okrožja s skoraj 14 milijoni prebivalcev.

»Sodobno velemesto in obširna okoliška regija, ki beleži rast industrijske proizvodnje in je že pridobila zaupanje nekaterih uglednih tujih vlagateljev, imata razvejano paleto industrijskih in storitvenih dejavnosti. Med temi izstopajo avtomobilska industrija, IT, telekomunikacije, strojegradnja, energetika, naftna in plinska industrija, farmacevtska in medicinska industrija, industrija elektronike, ladjedelništvo, metalurgija, turizem, živilska industrija, lesno-predelovalna industrija in druge panoge, tam so tudi sedeži in predstavništva številnih svetovno znanih ruskih in tujih podjetij,« so pojasnili pri javni aginciji za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini SPIRIT Slovenija.

Brezplačni seminar, ki bo 19. februarja potekal v Ljubljani, bo izjemna priložnost za vse, ki bi se radi seznanili s poslovanjem v Sankt Peterburgu in v Leningrajski regiji. Čez dva tedna bo tako med 10. in 13. uro v veliki okrogli dvorani Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije na Gregorčičevi 20, najbrž kar velika gneča. Poleg predstavitev bodo namreč spregovorili tudi predstavniki slovenskih podjetij Iskratel, Seven Refractories, Bosio in Dewesoft, ki bodo predstavili svoje bogate izkušnje s poslovanjem v tem delu Rusije. Govora bo predvsem o področju digitalizacije in rešitvah za potrebe različnih industrijskih in storitvenih panog.

Ob tej priložnosti bo predstavnik organizatorja udeležencem predstavil tudi enega najpomembnejših poslovnih dogodkov v Ruski federaciji – mednarodni gospodarski forum v Sankt Peterburgu (SPIEF), ki bo potekal od 3. do 6. junija 2020. Seminar pa bo hkrati služil kot pripravljalni dogodek za spomladanski obisk večje slovenske gospodarske delegacije v tem predelu Rusije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.