Naslovnica Slovenija Prostovoljci bodo združeni za pomoč pri obisku gora

Prostovoljci bodo združeni za pomoč pri obisku gora

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinska zveza Slovenija (PZS), slovenski Karitas, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije bodo na praznik slovenske kulture 8. februarja na Mariborski koči na Pohorju podpisali dogovor o sodelovanju. Gre za skupno izvedbo tako imenovanih inkluzijskih pohodov, ki so namenjeni invalidom, oziroma osebam s posebnimi potrebami.

Prostovoljci bodo združeni za pomoč pri obisku goraSkupina slepih in slabovidnih bo v družbi prostovoljcev prehodila prvi del Slovenske planinske poti, kar pomeni začetek triletnega projekta z odborom Planinstvo za invalide/OPP PZS in KPŠRD Karel Jeraj na čelu (foto: foto arhiv Pin OPP/PZS)

 

Planinska zveza Slovenije (PZS) prek odbora Planinstvo za invalide/OPP že več let izvaja aktivnosti za invalide, oziroma osebe s posebnimi potrebami. Najodmevnejša je akcija ‘Gluhi strežejo v planinskih kočah’, dobro pa so obiskani tudi inkluzijski pohodi, namenjeni predvsem invalidom, a tudi vsem ostalim. Za uspešno izpeljavo vseh teh aktivnosti pa invalidi, osebe s posebnimi potrebami in PZS potrebujejo pomoč večjega števila prostovoljcev.

Zato bodo na dan praznika slovenske kulture (v soboto, 8. februarja) ob 10. uri na Mariborski koči na Arehu predstavniki PZS podpisali dogovor o sodelovanju s slovensko Karitas, z Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter z Zvezo tabornikov Slovenije. »Prva priložnost za sodelovanje bo projekt Slepi/slabovidni po Slovenski planinski poti (SPP) 2020-2022, ki se prav tako začne 8. februarja na Pohorju, sicer pa bodo prostovoljci nepogrešljivi tudi pri izvedbi projekta Gibalno ovirani gore osvajajo, pod okriljem katerega bodo septembra omogočili obisk gora tudi gibalno oviranim.

Letos bo minilo 58 let od prvega organiziranega pohoda slepih na Triglav, kar je bila spodbuda za odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS ter Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih Karel Jeraj, da slepim in slabovidnim ponudijo možnost prehoditi Slovensko planinsko pot, najbolj priljubljeno vezno pot v Sloveniji ter eno najstarejših v Evropi in na svetu,” so pojasnili ha PZS. Na prvi inkluzijski pohod je prijavljenih 120 planincev, med njimi jih bo tudi deset iz Hrvaške.

Napovedna je udeležba 34 slepih oz. slabovidnih, vsak bo imel spremljevalca, trojica pa tudi psa vodnika. Udeleženci bodo v soboto ob 9. uri krenili od hotela Bellevue do prvega žiga SPP na Mariborski koči, tam bodo prisostvovali podpisu sporazuma in kulturnemu programu, nato pa bodo nadaljevali do Ruške koče na Arehu, kjer bodo lahko odtisnili drugi žig. Že v prvem letu projekta bodo slepi in slabovidni planinci v Dnevnik s Slovenske planinske poti predvidoma odtisnili kar 22 žigov.

S PZS so seveda spomnili tudi, da so za pot obvezni planinski čevlji, topla in rezervna oblačila ter pijača.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.