Naslovnica Slovenija Trajnostno razmišljanje za pristop k mreži Gorniških vasi

Trajnostno razmišljanje za pristop k mreži Gorniških vasi

Avtor: Spletno Uredništvo

Beseda trajnostno zadnje čase dobiva že skoraj magično pozitiven prizvok. Očitno se vse več ljudi zaveda, da moramo z naravnimi viri ravnati skrbno in razmišljati na dolgi rok. Tako pravijo tudi v občini Luče, kjer se bodo vsak hip včlanili v mednarodno alpsko mrežo Gorniške vasi.

Trajnostno razmišljanje za pristop k mreži Gorniških vasiV skupni alpski projekt Gorniških vasi, ki ga vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije, sedaj vstopajo tudi Luče (foto: Tomo Jeseničnik/PZS)

 

Mednarodna mreža Gorniške vasi (‘Bergsteigerdörfer’) povezuje kraje, ki ne prisegajo na množični turizem, ampak na ohranjanje ravnotežja med človekom in naravo. Tu profit ni na prvem mestu, ampak so v ospredju živa bitja (rastline, živali in ljudje), ki so sestavni del naravnega okolja. Zato mreža Gorniških vasi svoj turizem razvija na temeljih planinske tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom.

»Zavedajo se potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je moto gorniških vasi: manj in zato bolje. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru,« pravijo na na Planinski zvezi Slovenije (PZS), kjer so napovedali, da bo uradna slovesnost ob podpisu pristopne pogodbe na sporedu v Lučah 28. septembra.

Sicer je med Gorniške vasi trenutno že vključenih 20 krajev v Avstriji, štirje kraji v Nemčiji, oziroma na Bavarskem in trije kraji iz Italije. V Sloveniji je čast prvega pridruženega člana pripadla Jezerskemu, sedaj pa se v mrežo vključujejo še Luče. V Sloveniji je sicer PZS nacionalni nosilec projekta, slednjega pa podpirata tudi Ministrstvo za okolje in prostor RS, ki skrbi za izvajanje Alpske konvencije v Sloveniji, ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.