Naslovnica Kronika Tokrat opozarjajo na spletne prevare s čudežnimi zdravili

Tokrat opozarjajo na spletne prevare s čudežnimi zdravili

Avtor: Spletno Uredništvo
Tržni inšpektorat Republike Slovenije je ponovno zabeležil rast števila prijav, ki se nanašajo na oglaševanje različnih izdelkov, s katerimi naj bi se čudežno pozdravile nekatere bolezni. Gre za znano obliko poskusa prevare, saj čudežna zdravila ne obstajajo, prav so pa največkrat lažni celo zdravniki, ki te proizvode priporočajo.
Tokrat opozarjajo na spletne prevare s čudežnimi zdravili

Tokrat opozarjajo na spletne prevare s čudežnimi zdravili – fotografija je le simbolična (foto: pxhere.com)

S Tržnega inšpektorata Republike Slovenije (TIRS ) so sporočili, da se spet vrstijo oglasi za različna zdravila oz. za izdelke, s katerimi naj bi se čudežno ozdravile nekatere bolezni. Poleg tega v oglasih različni zdravniki močno priporočajo uporabo teh neverjetnih proizvodov – dejansko pa tudi ti zdravniki največkrat sploh ne obstajajo (ali pa se njihova imena in fotografije zlorabljajo brez njihove vednosti).

Sicer so s TIRS pojasnili, da je glede oglaševanja izdelkov z zdravilnimi učinki pristojna Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), a so vseeno opozorili na previdnost. Pri nakupih preko spletnih strani, na katerih ni mogoče najti vsaj podatkov o podjetju in na katerih ni objavljenih kontaktnih podatkov, ampak zgolj obrazec za sporočila, je najbrž v ozadju poskus prevare.

Podobno velja za visoke popuste in smešno nizke cene – v glavi kupca bi moralo biti oboje znak za alarm, da nekaj zagotovo ni v redu. Predvsem pa s Tržnega inšpektorata Republike Slovenije odsvetujejo nakup (neznanih) zdravil preko spleta, oziroma je zelo priporočljivo, da se o nakupu in uporabi katerekoli vrste zdravil vedno najprej posvetujemo z zdravnikom.

Prav tako je potrebno preveriti vsako podjetje, ki nam prek spleta ponuja zdravila. Navodila za preverjanje podjetij in najrazličnejših podobnih primerov spletnih goljufij so na voljo na uradnem spletnem mestu Varni na internetu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.