Naslovnica Svet & EU Tokrat na ministrski tapeti Libija, države Sahela in podnebna kriza

Tokrat na ministrski tapeti Libija, države Sahela in podnebna kriza

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je v Bruslju potekalo zasedanje zunanjih ministrov držav EU, na katerem je bilo v ospredju dogajanje v Libiji in ostalih državah saharskega dela Afrike, govora pa je bilo tudi o podnebni diplomaciji.

Podnebne spremembe, širjenje saharske puščave, migracije in vojne so medsebojno povezane (foto: minerva.defense.gov)

 

 

Dan po Berlinski konferenci, ki je glede razmer v Libiji potekala v nemški prestolnici, so se zunanji ministri držav EU seznanili z zaključki te konference in z načrti za pot do trajnega miru v Libiji. Slovenija sicer podpira uveljavitev vseh 55 točk, ki so jih sprejeli v Berlinu, zlasti glede prekinitve ognja, embarga na uvoz orožja ter iskanja dogovora za vzpostavitev enotne libijske oblasti. Ministri EU pa so se strinjali, da bi morale vse aktivnosti potekati prek Združenih narodov.

Nato so ministri razpravljali tudi o vse slabši varnostni situaciji širši regiji Saharske Afrike, ki jih pravimo tudi Sahel. »Ministri so se strinjali za celovit EU pristop k reševanju situacije v Sahelu, ki vključuje tako varnostni vidik kot razvojno pomoč. Slovenski minister je podprl pobude o vključevanju regionalnih organizacij, kot sta ECOWAS in Afriška unija pri iskanju rešitev za stabilizacijo regije.

Ob robu marčevskega Evropskega sveta bo potekalo srečanje na visoki ravni o Sahelu z voditelji držav G5 Sahel ter predstavniki Afriške unije za nov zagon za reševanje varnostnih in razvojnih problemov,« so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ). Slovenija se zaveda pomena stabilnosti v Maliju, ki je ključnega pomena za stabilnost celotne regije. Sicer pa v operaciji usposabljanja v Maliju sodeluje 8 pripadnikov Slovenske vojske – torej 2 vojaka več, oz. 30 % več vojske, kot jo je štel slovenski kontingent v Iraku.

Na zasedanju so ministri govorili tudi o ‘podnebni diplomaciji’. Brez popolnega sodelovanja vseh držav sveta se bo namreč segrevanje planeta nadaljevalo, vremenske ujme bodo vse močnejše in razmere za preživetje čedalje bolj zahtevne. Slovenija je sicer glede podnebne krize diplomatsko dejavna že dlje časa in je članica ‘Zelene skupine’ (v njej so še Združeni arabski Emirati, Kostarika, Islandija, Singapur in Zelenortski otoki.

Z Ministrstva za zunanje zadeve RS so še dodali, da Slovenija izpostavlja odločno delovanje EU na globalni ravni za omejevanje učinkov podnebnih sprememb in zagovarja pripravo tudi t.i. ‘Zelene agende za Zahodni Balkan’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.