Naslovnica Svet & EU Težki časi za svobodo medijev

Težki časi za svobodo medijev

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je 3. maj – Svetovni dan svobode medijev. Novinarji brez meja (RSF) so pravkar objavili Svetovni indeks svobode medijev za leto 2020. V njem so upoštevali tudi nove grožnje, ki jih svobodnemu novinarstvu predstavlja izbruh koronavirusa. Ob Svetovnem dnevu svobode medijev pa so se oglasili tudi z Evropskega parlamenta.

 Nizozemska ostaja med najvišje uvrščenimi državami na Svetovnem indeksu svobode medijev (foto: pixabay.com) 

 

Pandemija koronavirusa je močno prizadela tudi medije, ki so hkrati na udaru zaradi upada prihodkov in pod pritiskom zaradi svoje vloge zagotavljanja resničnih informacij v času izrednih razmer. Tudi Evropski parlament je zaskrbljen, zato so parlamentarci že 17. aprila z resolucijo spomnili, da bi morali vsi državljani imeti dostop do preverjenih informacij in da so svobodni mediji nujni za demokracijo.

»Svoboda izražanja in medijev ter pluralnost medijev so del Listine Evropske unije o temeljnih pravicah kot tudi Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Nekateri ukrepi za pomoč medijski svobodi in zaščito novinarjev so bili že vpeljani. Marca 2020 je Evropska unija namenila 5,1 milijona evrov za financiranje projektov, katerih cilji so prepoznavanje in preprečevanje kršitev svobode medijev, zaznavanje groženj pluralizmu in podpora mednarodnim preiskavam,« so ob tem poudarili s Parlamenta EU.

Ob Svetovnem dnevu svobode medijev pa je organizacija Novinarji brez meja (RSF – Reporters sans frontières) objavila Svetovni indeks svobode medijev za leto 2020. Iz njega je moč razbrati, da se je položaj glede svobode medijev po svetu na splošno poslabšal, sovražnost proti novinarjem pa se je povečala. Države Evropske unije so večinoma ocenjene z ‘dobro’ ali ‘precej dobro’ najvišje pa so še naprej Finska, Danska, Švedska in Nizozemska. Slovenija je na lestvici na 32. mestu, kar je višje od Francije, Italije, Hrvaške….

RSF še poroča, da je bilo v letos ubitih že 11 novinarjev, trenutno pa je v zaporih okrog 360 novinarjev (konec leta 2019 jih je bilo 389). Skoraj tretjina od tega je na Kitajskem, med preostalimi pa večina v Egiptu, Savdski Arabiji, Siriji, Turčiji, Vietnamu, Iranu, Bahrajnu in Jemnu. RSF poroča, da so tudi lani po zemljski obli ugrabljali novinarje in sicer v Siriji, Jemnu, Iraku ter v Ukrajini.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.