Naslovnica Gospodarstvo Tekmovanje mladih s podjetniško žilico POPRI

Tekmovanje mladih s podjetniško žilico POPRI

Avtor: Spletno Uredništvo
Med zaprtjem države so najbolj podjetniško usmerjeni mladi sodelovali na nacionalnem tekmovanju POPRI in sicer tako, da so prek spletnih platform predstavljali svoje poslovne modele posebni podjetniški komisiji. Nagradili so najboljše 3 ekipe iz treh starostnih skupin, predvsem pa se je nabral zvrhan koš novih podjetniških idej.
Prizor s spletnega tekmovanja s simboličnim mlinčkom za poper v ospredju (foto: FB POPRI)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so pojasnili, da je vseslovensko tekmovanje POPRI potekalo tako, da so prek spletnih platformah mladi predstavljali svoje poslovne modele strokovni komisiji. Sodelovalo je kar 344 mladih s podjetniško žilico, oziroma 134 ekip, ki so bile razdeljene na tri kategorije – osnovnošolci, dijaki in mladi podjetniki do 29. leta.

»Letos so se že drugič tekmovanja udeležile tudi šole iz zamejstva. 76 skupin se je uvrstilo na predizbore, ki so jih organizirali Primorski tehnološki park, Saša inkubator, Tehnološki park Ljubljana in Podjetniški inkubator Podbreznik, na zaključni del tekmovanja pa se je uspelo prebiti 36-im ekipam. Vsaka je dobila po 500 € iz nagradnega sklada za izboljšanje poslovnega modela za finale,« so pojasnili z MGRT.

V finalu so proglasili tri najboljše ekipe iz vsake starostne kategorije, osrednji organizator akcije – Primorski tehnološki park – pa je zmagovalcem priskrbel tudi posebno vozovnico za v širši svet. Zmagovalci v kategoriji dijakov in študentov ter zmagovalci v kategoriji do 29. leta starosti bodo namreč zastopali Slovenijo še na evropskem tekmovanju EUSAIR POPRI Youth.

Poleg tega bodo najboljše letošnje ekipe v starostni skupini dijakov sodelovale še na mednarodnem tekmovanju Genius Olympiad, medtem ko bo drugouvrščena ekipa v skupini študenti in mladi do 29. let prejela vavčer za podjetniško usposabljanje Erasmus. Sicer je na osnovnošolskem nivoju zmagal projekt Satar (žičenje satnikov za čebelarje), drugi je bil BiPar (rešuje problem izgubljenih nogavic), tretji pa BioPurga (biološki smetnjak in kompostnik).

V kategoriji dijaki je prvo mesto osvojil projekt Visus – See with me oz. SWM (pametna naprava, ki slepim in slabovidnim osebam pomaga pri orientaciji s pomočjo inovativne tehnologije), drugo mesto je pripadlo Pocketlib (nadgradnja Cobissa, ki ponuja virtualno izkušnjo knjižnice) in tretje Aplikaciji alergenko (aplikacija, ki na podlagi skenirane črtne kode uporabnika opozarja na primernost izdelka).

V kategoriji študenti in mladi do 29. leta je zmagal projekt Navijalec povezovalnih trakov (poenostavljeno zvijanje povezovalnih trakov), za njim je bil drugi Gift buddy (mobilna aplikacija za iskanje osebnih in izvirnih daril) in tretji projekt 0,0 šofer – Trezna odločitev (opozorilni obesek za avtomobilske ključe).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.