Naslovnica Kronika Teden preventivne akcije na slovenskih železnicah

Teden preventivne akcije na slovenskih železnicah

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob pričetku novega šolskega leta je bila prvi teden v septembru prometna pozornost usmerjena na ceste in bližino šol, pa bodo drugi teden v mesecu policisti izvajali preventivno akcijo še na železnicah.
Slovenska preventivna akcija je le del širše mednarodne akcije (foto: policija.si)

Policisti bodo od ponedeljka, 6. septembra, pa vse do nedelje, 13. septembra, skupaj s Slovenskimi železnicami preverjali pravilno obnašanje na vlakih, na železniških postajah in na nivojskih prehodih. Številke govorijo o tem, da se bo v šole in kasneje na študij to jesen z vlakom vozilo približno 10.000 mladih, zato so se odločili, da varnemu prevozu z železnico v drugem tednu septembra posvetijo posebno pozornost.

Železniški promet v Sloveniji namreč predstavlja pomemben del prometnih povezav. Dnevno se z vlakom vozi okoli 38.000 potnikov, železnice pa se na 714 nivojskih prehodih v Sloveniji srečajo tudi s cestnim prometom. S Policije so zato najprej spomnili ostale udeležence v prometu, da na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge veljajo posebna prometna pravila, a jih nekateri ne upoštevajo in prečkajo progo kjer (oziroma ko) to ni dovoljeno.

To na nivojskih prehodih velja za tako za voznike vozil, kot tudi za pešce. Za pešce enako velja tudi glede prečkanja tirov na železniških postajah. Prav tako se kršitve prepisov dogajajo tudi na potniških vlakih, ko na primer potniki prezgodaj želijo vstopiti ali izstopiti z vlaka, čeprav se slednji še ni ustavil. Sicer na vlakih in na postajah včasih prihaja tudi do ‘klasičnih’ kršitev javnega reda in miru, predvsem s področja nedostojnega obnašanja v javnosti.

Preventivna akcija slovenske Policije in osebja Slovenskih železnic je le del širše mednarodne akcije RAILPOL-a (Evropskega združenja policij, ki skrbijo za varnost na železnicah).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.