Naslovnica Kronika Ta teden nova akcija nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi

Ta teden nova akcija nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi

Avtor: Spletno Uredništvo
V ponedeljek se pričenja nova akcija poostrenega nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi. Tokrat gre za načrtovano vsakoletno akcijo, ki jo Policija izvaja skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, aktivnosti pa so usklajene tudi z Združenjem evropskih prometnih policistov ROADPOL in bodo potekale v več državah.
Ta teden nova akcija nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi

Prizorišče nesreče romunskega avtobusa s 3 smrtnimi žrtvami (foto: PU Murska Sobota/policija.si)

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa (SENP) so med 30. januarjem in 3. februarjem na slovenskih cestah preverjali večja tovorna, priklopna in potniška vozila. Med postopki preverjanja so predvsem med vozniki iz tujine našli več kršitev. Med njimi je bilo tudi nekaj takšnih kršitev, ki bi lahko bile vzrok za tragično nesrečo romunskega avtobusa, do katere je prav 3. februarja prišlo na avtocesti v bližini Murske Sobote.

V ponedeljek, 13. februarja pa se začenja nova vsedržavna akcija poostrenega nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi, ki bo trajala vse do nedelje, 19. februarja. Tokrat gre za redno vsakoletno akcijo, ki jo Policija izvaja skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa. Aktivnosti nadzora v Sloveniji bodo usklajene tudi z Združenjem evropskih prometnih policistov ROADPOL, akcija bo namreč istočasno potekala še v drugih evropskih državah.

»Preverjali bomo zlasti spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poleg tega bomo pozorni na kršitve prepovedi prehitevanja tovornih vozil na avtocestah in na morebitne kršitve, ki so povezane s prevozi lesa.

Policisti nenehno opozarjamo, da je utrujenost voznikov pomemben dejavnik tveganja, saj lahko privede do hudih posledic. Zato ponovno pozivamo k upoštevanju predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi varnosti,« so ob tej priložnosti sporočili s Policije. Glede na letni čas in vremenske dogodke bodo tokrat posebej pozorni tudi na morebitne kršitve neočiščenih vozil zaradi snega oziroma ledu na njih.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.