Naslovnica Trendi Sarajevo, 1425 dni groze in koncert med okupacijo Ljubljane

Sarajevo, 1425 dni groze in koncert med okupacijo Ljubljane

Avtor: Spletno Uredništvo
Na RTV Slovenija so v zadnjih dneh objavili dve novici, katerih rdeča nit je vojna. Prva govori o prihajajočem dokumentarnem filmu o srbskem obleganju Sarajeva, druga pa o zadnjem koncertu Akademskega pevskega zbora po italijanski okupaciji leta 1941.
Sarajevo, 1425 dni groze in koncert med okupacijo Ljubljane

Obrazi otrok iz Sarajeva, ki so bili ubiti med skoraj štiriletnim obleganjem mesta (foto: RTV SLO)

Informativni program Televizije Slovenija je lani, ob 30-letnici začetka obleganja Sarajeva (leta 1992)pričel pripravljati dokumentarni film o tem ‘urbanicidu’, kot so nekoč poimenovali večletno obstreljevanje in obleganje multietničnega ‘srca Jugoslavije’. Film Jelene Aščić nosi naslov ‘Sarajevo, 1425 dni groze’. Skoraj natanko 4 leta so namreč prebivalci Sarajeva vsak dan doživljali neopisljive grozote….

»Ob 30-letnici začetka obleganja Sarajeva, ki velja za najdaljše obleganje kakega mesta v novejši zgodovini, sta novinarka Jelena Aščić in snemalec Gregor Naglav posnela pretresljiva pričevanja ljudi, ki so pod okupacijo preživeli skoraj štiri leta,« so sporočili z RTV Slovenija in napovedali premierno predvajanje za torek, 14. februarja ob 20.40 na TV SLO 1. Avtorica dokumentarnega filma Jelena Aščić je sicer zelo znan obraz RTV Slovenija.

Jelena je priznana novinarka, voditeljica, scenaristka in urednica, ki je v več kot 20-ih letih dela na RTV Slovenija ustvarila številne oddaje ter tudi dva izjemna dokumentarna filma – ‘Gradimo suženjstvo’ (o izkoriščanju bosanskih gradbenih delavcev, za katerega je prejela več nagrad) in ‘Nikomur ne smeš povedati’ (o spolnih zlorabah otrok). Z RTV SLO pa so posredovali še drugo zanimivo novico, ki je obenem povezana z (drugo) vojno.

»Inženirka in inovatorka Emilija Soklič, dobitnica Badjurove nagrade za življenjsko delo leta 2021, je 9. 2. 2023 podarila znameniti posnetek zadnjega koncerta Akademskega pevskega zbora pred kulturnim molkom leta 1941 tretjemu programu Radia Slovenija. Posnetek in izvedba sta tako nabita s čustvi, da nas še danes ganeta do solz,« so med drugim pojasnili z RTV SLO. Ta koncert je sicer simbol slovenskega kljubovanja okupatorju med drugo svetovno vojno, bil pa je tudi zadnji do osvoboditve leta 1945.

Za to imata največ zaslug pogumna programska izbira dirigenta Franceta Marolta ter tudi sama interpretacija tedanjih članov Akademskega pevskega zbora. Z RTV Slovenija so se Emiliji Soklič javno zahvalili za te zgodovinske posnetke in ji zagotovili, da bodo zanje skrbeli kot se za slovensko državno dediščino spodobi.

Ker 3. program Radia Slovenija – Program Ars prav letos praznuje 60-letnico obstoja, bodo posnetki, ki so nastali 12. decembra 1941 v okupirani Ljubljani, najbrž kmalu tudi javno predvajani na njegovih radijskih valovih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.